Cum să asigurăm durabilitatea agriculturii

2007-09-21
 

Despre secetă din toamnă

La sugestia acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi a ministrului agriculturii şi industriei alimentare, dlui Anatolie Gorodenco, trei colective ştiinţifice – Institutul de Pedologie şi Agrochimie „Nicolae Dimo”, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecţia”, Institutul de Cercetări pentru Porumb şi Sorg - au scos de sub tipar în acest miez de toamnă o ediţie specială, întitulată „Seceta şi metode de minimalizare a consecinţelor nefaste”.
A vorbi despre secetă şi consecinţele ei, cînd nu ne mai deranjează soarele arzător de 40 de grade, e normal dat fiind faptul că în prezent are loc pregătirea ogorului de toamnă pentru semănatul spicoaselor, a suprafeţelor pentru culturile de primăvară cu aplicarea tehnologiilor şi metodelor ce permit acumularea, păstrarea şi utilizarea raţională a resurselor de apă în sol. Trebuie să medităm în prezent şi să creăm  pas cu pas temelia recoltei viitoare chiar şi în condiţiile de secetă, implementînd realizările ştiinţifice.  În acest sens savanţii din trei institute au expus recomandările pentru producătorul agricol succint, concret şi accesibil.
     
Serviciul de presă al A.Ş.M.