Conferinţa a VI-a a Zoologilor din Moldova prin prisma protecţiei diversităţii lumii animale

2007-10-18
 

Astăzi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, şi-a început lucrările Conferinţă a VI-a a  Zoologilor din Moldova cu participare internaţională, avînd drept generic „Probleme actuale ale protecţiei şi valorificării durabile a diversităţii lumii animale”. La lucrările ei participă circa 200 de cercetători din ţară şi din astfel de state ca Republica Belarusi, Ucraina, Rusia, România, Georgia etc. Forul zoologilor de la Chişinău abordează subiecte privind diversitatea comunităţilor de animale terestre şi acvatice; sistematica şi evoluţia animalelor; structura şi dinamica populaţiilor de animale în ecosisteme naturale şi antropizate; funcţionarea populaţiilor şi rolul animalelor  în menţinerea echilibrului ecologic; controlul biologic în reglarea numerică a dăunătorilor; protecţia speciilor de animale rare, periclitate şi vulnerabile în condiţiile de   intensificare a presingului antropic.

În cuvîntul său de deschidere acad. Ion Toderaş, academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Biologice, Chimice şi Ecologice, a subliniat importanţa acestui eveniment în evidenţierea unor rezultate ştiinţifice ale savanţilor din domeniu, specificarea problemelor existente  şi ca urmare trasarea a unor noi direcţii de cercetare la nivel regional şi mondial. Negreşit, forul ştiinţific de la Chişinău va  încuraja contactele ştiinţifice ale zoologilor din Moldova cu colegii lor din străinătate, consolida  relaţiile de cooperare între oamenii de ştiinţă, învăţământ şi specialiştii din diverse domenii ale economiei naţionale.

Cu un cuvînt de salut s-a adresat către participanţii la cea de a VI-a Conferinţă a  Zoologilor din Moldova acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Vorbitorul a specificat, că Republica Moldova reprezintă o zonă de tranziţie dintre elementele faunei stepei asiatice continentale şi de silvostepă europeană pe un teritoriu relativ restrîns. Cunoaşterea şi ocrotirea acestui genofond constituie de mult timp o preocupare a cercetătorilor şi admiratorilor naturii, în deosebi a zoologilor taxonomişti. Cu o deosebită satisfacţie a menţionat savantul elaborarea şi editarea monumentalei lucrări publicate sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale - colecţia „Lumea animală a Moldovei”. Au văzut lumina tiparului şi numeroase monografii, articole şi comunicări ştiinţifice în diverse reviste din ţară sau în străinătate. Un capitol aparte constituie munca cu abnegaţie depusă de zoologii noştri în domeniul cunoaşterii faunei republicii. Pînă acum au fost semnalate şi confirmate circa 14.700 specii de animale vertebrate şi nevertebrate terestre, edafice şi acvatice.

Cu regret, a specificat în încheiere preşedintele A.Ş.M., graţie impactului negativ al factorilor antropici multe din speciile  lumii animale continuă să rămână în declin numeric, au devenit rare. Iată de ce ele sunt luate sub protecţia statului şi-s incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Acad. Gheorghe Duca şi-a reiterat convingerea că specialiştii din domeniu trebuie să elaboreze şi să  implementeze măsuri eficiente în vederea conservării speciilor existente şi restabilirii populaţiilor speciilor aflate în declin numeric ca urmare a unor condiţii mai bune de existenţă.
Succese le-a urat participanţilor la conferinţă acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M., prof. Nicolae Papadopol, directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţe Naturale din Constanţa, vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Oceanografie de pe lîngă Comisia UNESCO, România, şi alţii.

În continuare, conform programului de lucru, au fost prezentate la şedinţa plenară cîteva referate ştiinţifice: acad. Ion Toderaş „Diversitatea taxonomică şi universalismul funcţional al animalelor”; dr. Arcadie Capcelea, consultant pe probleme de mediu al Băncii mondiale (Washington, SUA), „Abordările şi activităţile prioritare ale Băncii Mondiale în domeniul conservării biodiversităţii”; prof. univ. Andrei Munteanu, directorul Institutului de Zoologie al A.Ş.M., „Vulnerabilitatea şi gradul de adoptare a lumii animale la noile condiţii de climă” şi altele.
În a doua jumătate a zilei conferinţa şi-a continuat lucrările în cadrul sesiunilor pe următoarele secţii: vertebrate terestre; paleozoologie; nevertebrate; ecologie acvatică.

Vineri, la 19 noiembrie, cea de a VI-a Conferinţă a Zoologilor din Moldova îşi va continua lucrările în Blocul de Biologie al A.Ş.M. de pe str. Academiei, 1.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.

        Tatiana Rotaru,
       serviciul de presă al A.Ş.M.