Alexandru Dascaliuc - 70 ani

2013-03-29
 

PROFESORUL ALEXANDRU DASCALIUC LA 70 DE ANI

Dl Dascaliuc Alexandru s-a născut la 2 aprilie 1943, s. Răchitna, r. Noua-Suliţa, regiunea Cernăuţi. Îşi face studiile la Universitatea de Stat din Cernăuţi (1961-1969), după care este înmatriculat la doctorat în Secţia de Biofizică şi Radiobiologie a Institutului de Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a RSSU, Kiev (1969-1972).

În activitatea sa ştiinţifică parcurge toate treptele – de la cercetător ştiinţific, şef de laborator până la şef de centru. Începând cu anul 1999 şi până la moment activează în calitate de şef de Centru Tehnologii Biologice Avansate din cadrul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al ASM, subdiviziune fondată şi ghidată pe parcursul timpului de dumnealui.

Aptitudinile manageriale ale dlui profesor Dascaliuc Alexandru s-au expresat prin activitatea sa în calitate de şef al Laboratorului de Inginerie Genetică al Institutului de Fiziologie a Plantelor şi Genetică al Academiei de Ştiinţe a RSSU, Kiev (1986-1991); şef al laboratorului Biochimia Ontogenezei din cadrul Institutul de Fiziologie a Plantelor al ASM (1991-2006). Drumul fructuos în cercetare a fost fundamentat pe ani de muncă asiduă în calitate de cercetător ştiinţific, cercetător ştiinţific superior, cercetător ştiinţific coordonator în Secţia de Biochimie a Institutului de Fiziologie a Plantelor şi Genetică al Academiei de Ştiinţe a RSSU, Kiev (1972-1986).

Dl Dascaliuc Alexandru deţine gradul ştiinţific de doctor habilitat în biologie, specialităţile 03.00.12 – Fiziologie vegetală şi 03.00.04 – Biochimie, în urma susţinerii cu succes a tezei de doctorat în a.1988. În 2001 pentru activitatea didactică prodigioasă doctorului habilitat Alexandru Dascaliuc i se conferă titlul de profesor universitar.

Datorită pregătirii profesionale înalte, insistenţei, muncii asidui de zi cu zi, vocaţiei de cercetător şi abordării profunde şi originale a problemelor studiate dl profesor a obţinut importante realizări cu o rezonanţă benefică ştiinţei şi practicii. Reuşeşte să devină unul din participanţii Programului Fulbright la Secţia de Biologie Moleculară şi Celulară a Universităţii din Arizona, Tucson, SUA (1999-2000).

Profesorul Alexandru Dascaliuc a fost printre primii ce au pus bazele cercetărilor în domeniul radiobiologiei (Kiev, 1969); analizei legăturilor dintre structura şi expresia genomului şi specificul reacţiilor fiziologice la plante. Ca rezultat al realizării proiectului „Genomul Plantelor”, finanţat prin programul „Biologia Fizico-Chimică” (1975-1989), organizează laboratorul „Ingineria Genetică” (1986), iar ceva mai târziu - „Biochimia Ontogenezei” (1990).

Graţie perseverenţei, aptitudinilor înalte şi neobosite s-a remarcat ca iniţiator al cercetărilor biotehnologice, soldate cu organizarea Blocului de Cultură in vitro (anul 1992), Centrului de Tehnologii Biologice Avansate (1999), dotat cu echipament ştiinţific contemporan.

Este autorul regulatorului de creştere Reglalg, certificat pentru utilizare în agricultura Moldovei (autorizaţie AA Nr.0448 pentru aplicarea preparatului Reglalg la tratarea seminţelor înainte de semănat în Republica Moldova, 2003) şi coautor a soiului Tatiana de Rhodiola rosea (rădăcină aurie), înregistrat în Ucraina.

Doctorul habilitat Alexandru Dascaliuc s-a distins prin aportul considerabil adus în elaborarea unor metode noi fiziologice şi biochimice, care se utilizează pe larg în diferite organizaţii ştiinţifice. La momentul actual dumnealui colaborează activ cu savanţii din diferite ţări, ceea ce se exprimă prin elaborări comune, proiecte internaţionale şi lucrări ştiinţifice de valoare publicate în cele mai prestigioase reviste din domeniu.

A fost membru al colegiilor de redacţie la revistele ştiinţifice Цитология и Генетика (Federaţia Rusă), Buletinul AŞM. A participat la organizarea diferitor şcoli şi simpozioane (Genomul Plantelor, Acizii Nucleici şi Cromatina Plantelor), a contribuit la organizarea a două simpozioane (Tehnologii biologice avansate şi aportul lor în economia Moldovei şi Tehnologii biologice avansate şi aportul lor în economia produselor naturale: Tehnologia de valorificare a lor în agricultură, medicină şi industria alimentară). Domnia Sa fondează Societatea de Biochimie şi Biologie Moleculară din Republica Moldova, continuând şi actualmente să activeze în calitate de preşedinte. Pe parcursul a mai mult de 10 ani a fost Preşedintele Comisiei de Experţi în domeniul Biologiei vegetale şi Geografie a Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare a RM, preşedintele Consiliului de susţine a tezelor la specialitatea Biochimie din cadrul IGFP AŞM, preşedintele Comisei de Examinare la Universităţile din Kiev şi Chişinău.

Rezultatele ştiinţifice sunt reflectate în peste 200 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 monografii, 4 articole de sinteză, 2 recomandări, 103 articole, 68 materiale ale comunicărilor ştiinţifice, aprobate la un şir de foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Relevanţa cercetărilor realizate este confirmată prin 17 brevete de invenţie, menţionate cu medalii la expoziţii naţionale şi internaţionale.

A contribuit esenţial la pregătirea cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare în domeniul biochimiei, fiziologiei plantelor, biologiei moleculare. Sub conducerea Dumnealui au fost pregătite şi susţinute cu succes 6 teze de doctor în biologie. Sunt în curs de finalizare 3 teze de doctorat. Discipolii dumnealui sunt apreciaţi de comunitatea ştiinţifică internaţională, actualmente activând în diferite instituţii ştiinţifice din Ucraina. Rusia, România, SUA şi alte ţări.

Realizează activitate didactică prin predarea cursurilor speciale la Universitatea din Kiev (Marcatori radioactivi în biologie) şi Universitatea de Stat a Moldovei (Filogenie şi sistematică moleculară, Evoluţia sistemelor metabolice la plante). Actualmente susţine prelegeri la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Enzimologie şi Introducere în specialitate.

Cu ocazia acestei onorabile aniversări, exprimăm cele mai sincere sentimente de recunoştinţă pentru aportul în dezvoltarea biochimiei şi fiziologiei plantelor şi-i dorim distinsului savant – biochimist, fiziolog, profesorului universitar, Alexandru Dascaliuc multă sănătate, prosperitate, perseverenţă şi noi realizări.