Ion Ababii - 70 ani

2014-02-12

SAVANT NOTORIU, MENTOR ISCUSIT, MANAGER CHIBZUIT
ÎN PREGĂTIREA CADRELOR DE MEDICI ŞI ÎN PLANIFICAREA
SISTEMULUI DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ

În istoria medicinei naţionale contemporane, un loc deosebit îl ocupă activitatea ştiinţifică, organizatorică, pedagogică şi practică a academicianului Ion Ababii. Dumnealui pe parcursul a 47 de ani slujeşte la cele mai înalte cote dezvoltarea medicinei generale, ştiinţei medicale, inclusiv otorino¬laringologiei, chirurgiei funcţionale endoscopice a sinusurilor paranazale, pregătirii cadrelor de medici de înaltă calificare, organizării sistemului de asistenţă medicală.

Graţie capacităţilor intelectuale şi muncii asidue de fiece zi a fost posibil să manifeste o activitate multilaterală şi expresivă, să devină cunoscut în societate ca unul din cei mai nobili reprezentanţi ai intelectuali­tăţii naţionale contemporane.

Dotat cu calităţi excepţionale înnăscute, manifestând o nepotolită sete de cunoaştere şi o energie inepuizabilă, fluenţă în comunicare şi comprehensiune, încă din anii studenţiei şi-a format o bogată cultură generală şi un orizont ştiinţific larg. Cu asemenea înzestrare intelectuală şi inteligenţă, la care s-a adăugat şi munca fără preget, în scurt timp, deja la sfârşitul anilor ’80, profesorul universitar Ion Ababii a devenit o personalitate de elită în otorinolaringologie. În această perioadă manifestă capacităţi intelectuale şi cunoştinţe profunde, ce i-au permis pentru prima dată să descifreze mecanismele cronicizării afecţiunilor inflamatorii recidivante ale tractului respirator superior şi ale urechii medii şi căile de prevenire ale acestui proces.

Devenind la sfârşitul anilor ’80 conducător al Catedrei de otorinolaringologie, a transformat-o în una din cele mai prestigioase catedre, unde, graţie erudiţiei, profunzimii analitice, clarviziunii, muncii asidue a pus bazele teoretico-practice ale audiologiei în ţară, ridicându-le la nivelul celor mai înalte realizări în acest domeniu.

Rezultatele ştiinţifice prestigioase privind descifrarea mecanismelor fiziologice şi patologice ale analizatorului auditiv, elaborarea noilor metode de diagnostic şi tratament al sinuzitelor recidivante şi cronice, amigdalei cronice, papilomatozei laringelui, laringotraheitelor acute stenozante şi a altor patologii ale organelor ORL au fost înalt apreciate de societatea ştiinţifică: la 29 de ani a devenit doctor în medicină, la 42 de ani – doctor habilitat, la 50 de ani – rector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi la 61 – ministru al Ministerului Sănătăţii.

Activitatea infatigabilă şi fecundă ştiinţifică s-a soldat cu fondarea unui nou concept în otorinolaringologie şi în medicină în general, care a deschis noi posibilităţi în prevenirea dezvoltării proceselor patologice şi afectării grave a sănătăţii, în special al nou-născutului, sugarului şi copilului născut precoce. În baza acestui concept au fost elaborate noi metode de diagnostic şi tratament al sinuzitelor recidivante şi cronice, altor patologii ale organelor ORL, care se implementează pe larg în practica de fiece zi.

Graţie pregătirii sale profesionale profunde, talentului său creativ, muncii fără răgaz în sala de operaţii, în clinici şi biblioteci, academicianul Ion Ababii s-a manifestat nu numai ca un mare maestru în chirurgia otorinolaringologică, dar şi ca fondator al direcţiei noi în renologie chirurgia endoscopică a sinusurilor paranazale.

O altă problemă principală ce se află în atenţia academicianului Ion Ababii pe parcursul a mai multor ani şi care este rezolvată cu succes o constituie dezvoltarea microchirurgiei urechii şi a căilor respiratorii supe­rioare.

Activitatea ştiinţifică multilaterală a academicianului Ion Ababii se bazează pe abordarea, de facto, a majorităţii chestiunilor teoretico-practice serioase în otorinolaringologie, probleme cu caracter fiziologic, bio­chimic, imunologic. În anul 2013 în comun cu profesorii universitari P. Ciobanu, F. Ganea, V. Nacu şi B. Topor pentru rezultatele ştiinţifice de mare anvergură în domeniul transplantării de ţesuturi şi celule i s-a decernat Premiul Naţional în ştiinţă.

Deosebit de expresiv s-au manifestat şi capacităţile manageriale ale academicianului Ion Ababii în funcţia de rector al Universităţii de Medi­cină şi Farmacie „N. Testemiţianu”. Aici au fost implementate metode noi de instruire a cadrelor medicale şi farmaceutice metoda interactivă, medicina bazată pe dovezi și pe caz clinic, medicina inofensivă, învăţământul la distanţă; a desfăşurat o colaborare fructuoasă cu universităţi şi clinici străine în pregătirea şi perfecţionarea cadrelor medicale; au fost echipate cu tehnică şi aparataj necesar catedrele şi clinicile; integrează în practica de activitate a universităţii succesele ştiinţei şi practicii etc.

În urma acestei activităţi multidimensionale, Universitatea de Medicină şi Farmacie este recunoscută drept unul din cele mai prestigioase centre de pregătire a cadrelor naţionale. Actualmente, în Republica Moldova nu există niciun spital unde n-ar activa discipolii academicianului Ion Ababii.

Ca savant adevărat, academicianul Ion Ababii întreprinde eforturi importante în scopul pregătirii cadrelor de înaltă calificare, personal asigură nivelul ştiinţific al corpului didactic al Universităţii fiind conducător ştiinţific la 10 doctori şi 2 doctori habilitaţi.
Despre rezultatele activităţii ştiinţifice prodigioase mărturisesc cele circa 500 publicaţii, printre care şi 4 manuale, care au devenit cărţi de căpătâi pentru specialiştii din domeniu.

Indiscutabil este aportul academicianului Ion Ababii şi în organizarea sistemului ocrotirii sănătăţii în ţară. Cu toată responsabilitatea ca, martori oculari (unul din autorii articolului în perioada anilor 2005-2008, când Dumnealui îndeplinea funcţia de ministru al Sănătăţii a fost membru al Guvernului, iar altul –membru al Colegiului ministerului), susținem că multe din strategia dezvoltării sănătăţii publice şi practica de activitate a ministerului din acea perioadă sunt actuale şi în prezent.

Activitatea ştiinţifică şi pedagogică a academicianului Ion Ababii este recunoscută şi înalt apreciată de societate: la 44 de ani este ales şef de Catedră otorinolaringologie, la 45 de ani obţine titlul ştiinţific-didactic de profesor universitar, la 46 de ani este desemnat prorector pentru probleme de medicină clinică, la 49 de ani este ales membru corespondent al AŞM, la 56 de ani – membru titular al AŞM. În anul 1981 a fost distins cu ordinul „Дружба народов”, în 2004 – cu „Ordinul Republicii”, deţine multe distincţii ştiinţifice internaţionale etc.; a fost desemnat ca redactor-şef şi membru de colegiu al diferitor reviste de specialitate naţionale şi internaţionale.

Erudiţia, temperamentul puternic, exigenţa şi disciplina pe care le transmite şi celor care-l înconjoară, generozitatea, dorinţa de a sprijini şi de a face bine, modestia, rigurozitatea şi principialitatea Î-l fac să fie un magnet spiritual nu numai între colegii din medicină, dar şi din toată comunitatea ştiinţifică autohtonă.

Noi Vă cunoaştem ca un luptător neobosit pentru dezvoltarea ştiinţei şi medicinei practice, pentru prosperarea neamului nostru.

În această zi de sărbătoare Vă dorim, cu toată căldura sufletelor, sănătate, să Vă bucuraţi de noi realizări, să Vă ocolească stresul excesiv şi să Vă însoţească numai şi numai condiţii sanogene.

Academician Gheorghe DUCA,
Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,

Academician Teodor FURDUI,
ex-prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,

doctor în biologie, conferenţiar cercetător Valentina CIOCHINĂ,
director al Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie