In memoriam Mihai I de Hohenzollern

2017-12-06

 (25 octombrie 1921 – 5 decembrie 2017)

La  5 decembrie 2017, agențiile de știri au difuzat trista veste a trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Mihai I de Hohenzollern, Prinț Moștenitor și Rege al României în anii 1927-1930 și 1940-1947. Având 96 de ani împliniți la 25 octombrie, Regele Mihai a fost, până de curând, ultimul monarh în viață din țările Europei de Est.

Născut în anul 1921, Principele Mihai a fost unicul fiu al Regelui Carol al II-lea al României și al Principesei Elena a Greciei și Danemarcei, având un destin aparte. „De la naștere și până la tinerețe, nu am cunoscut – ca să spun așa – decât intrigile de palat și singurătatea puterii”, – astfel rememora Regele Mihai în 1995 anii copilăriei.
 
În urma renunțării tatălui său la succesiunea tronului, Mihai a fost proclamat, la 4 ianuarie 1926, Moștenitor al Coroanei, iar la moartea Regelui Ferdinand I (20 iulie 1927) – proclamat Rege al României sub o regență din trei membri. Fiind minor, a domnit sub regență (1927-1930), însă Carol a pretins și a obținut tronul în 1930, în timp ce Mihai a devenit, la 8 iunie, din nou Prinț Moștenitor cu titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. La 6 septembrie 1940, când Carol al II-lea a fost forțat să abdice, Mihai I revine la tron, având vârsta de 18 ani.
 
La 23 august 1944 a răsturnat regimul militar și a determinat ieșirea României de sub Puterile Axei. Regele Mihai a jucat un rol extrem de important în cel de-al Doilea Război Mondial prin decizia de a scoate România din alianța cu cel de-al Treilea Reich,  scurtând semnificativ durata conflagrației. A fost decorat de guvernul sovietic cu Ordinul „Pobeda”, fiind unul dintre cei doar 20 de cavaleri ai acestei distincții militare.
 
În anii postbelici, s-a opus vehement venirii la putere a comuniștilor, declarând celebra grevă regală. Însă, la 30 decembrie 1947,  fiind supus presiunii, Regele a fost nevoit să abdice. A luat calea exilului, stabilindu-se, împreună cu familia, la Versoix, în Elveția. Din căsătoria cu Regina Ana s-au născut cinci fiice: Principesele Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964). La 21 februarie 1997 i s-a restituit oficial cetățenia română. 
          
Prin legăturile de rudenie pe care le-a avut cu monarhiile europene și anvergura importanței sale istorice, Regele Mihai I a avut o contribuție esențială în procesul aderării României la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică. Este membru al Academiei Române din 2008.
 
„Sunt român și asta o simt foarte tare. Și pe unde pot, fac tot ce-i posibil pentru Țara Românească”, - cu aceste cuvinte solemne Regele Mihai I va rămâne veșnic în amintirea actualelor și viitoarelor generații de români.
 
Urmând acest principiu, în anul 2015, Casa Regală a României a decis acordarea a două Burse Nominale REGELE FERDINAND și REGINA MARIA studenților Universității Academiei de Științe a Moldovei pentru activități extracurriculare și de voluntariat cu caracter civic.
 
Academia de Științe a Moldovei și întreaga comunitate științifică din țară, exprimă profunde condoleanțe Casei Regale a României. Suntem cu inimile îndoliate, împreună cu toți românii, de pierderea irecuperabilă a acestei personalități ilustre din istoria contemporană.
 
Președintele Academiei de Științe a Moldovei,
 academician Gheorghe DUCA