Președintele AȘM a participat la ședința de dare de seamă a activității științifice a Institutului de Medicină Urgentă

2017-12-20
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat, la 18 decembrie curent, la ședința de dare de seamă a activității științifice, inovaționale și manageriale a Institutului de Medicină Urgentă pentru 2017.

În cadrul ședinței, directorul Institutului de Medicină Urgentă, dr.hab. Mihail Ciocanu, a prezentat rezultatele activității științifice, inovaționale și organizatorice, institutul având statut de membru de profil al AȘM. În raportul său de bilanț, conducătorul instituţiei a elucidat cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă – rezultatele activității în cadrul proiectelor de cercetare, activitatea editorială, publicarea articolelor în reviste de prestigiu de peste hotare şi cele cu factor de impact, cooperarea internaţională, recunoaşterea rezultatelor ştiinţifice pe plan național și internaţional etc. Raportorul a ținut să specifice faptul că, deși cercetarea, și nu doar în domeniul medicinii, este pusă sub semnul transformărilor, provocărilor, colaboratorii au dovedit că pot face faţă situaţiilor dificile și chiar critice, reușind să realizeze nu doar obiectivele stabilite, dar să soluționeze și cazurile grave de moment, instituția fiind una cu impact aproape imediat al realizărilor ştiinţifice.
 
În cadrul întrunirii anuale de dare de seamă a luat cuvântul acad. Stanislav Groppa, șef Catedră Neurologie, care a remarcat că nu există medicină avansată, dacă nu este susținut potențialul de cercetare, cercetarea însăși, știința, susținerea tezelor, proiectelor în medicină, calitatea vieții în Republica Moldova, în ultimă instanță. Profitând de prezența președintelui Gheorghe Duca și vicepreședintelui Viorel Prisăcari, acad. Groppa a solicitat de a se interveni pe toate căile posibile pentru a susține cercetarea în medicină. „Noi avem astăzi probleme enorme, avem nevoie de o susținere tehnologică a colegilor noștri, avem necesități în anestezie, în reanimare și avem și necesități de o susținere mai extinsă în problemele de cercetare. Dacă vorbim și ne dorim o calitate a vieții, o calitate a sănătății, fără a susține potențialul de cercetare din Institutul de Medicină și Urgență este imposibil de a avea o medicină performantă și o calitate bună a pacienților”, a conchis academicianul, argumentând că Institutul de Urgență este ca o oglindă și relatează starea de lucru în medicina autohtonă.
 
În luarea sa de cuvânt, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a menționat că a susține medicina, înseamnă a susține toată știință, știința fundamentală. A susține medicina, înseamnă a susține talentele, exact cum ar fi un poet, pictor, scriitor care se nasc cu darul de la Dumnezeu. „Noi nu avem un domeniu de a susține cercetarea. Cercetarea este un domeniu creativ și nu toți pot să creeze. Este nevoie de o susținere masivă pentru a avea rezultate, o susținere masivă a medicinii, pentru ca să avem departamente mai bune, mai eficiente, să avem o finanțare a  medicinii care este o problemă foarte importantă”, a remarcat academicianul. Cu toate acestea, președintele Duca s-a arătat, totuși optimist, aducându-le o speranță celor care ne veghează sănătatea, o speranță care oferă certitudinea că niciodată nu trebuie să stăm cu mâinile în jos și să credem că aici este sfârșitul.
 
Și pentru că suntem în ajunul marilor și sfintelor sărbători de iarnă, președintele AȘM le-a dorit colaboratorilor instituției sănătate, pentru că ei sunt tocmai cei care dau pacienților câte o bucățică din sănătatea lor, adresând cuvinte de apreciere directorului Ciocanu pentru managementul eficient al instituției care a făcut și dovada rezultatelor prezentate.
 
În cadrul Institutului de Medicină Urgentă activează 374 de medici, 30 de cercetători, 6 catedre și 5 laboratoare.
 
 
Eugenia Tofan,
          Centrul Media al AȘM