Ultima ședință a CSȘDT din acest an s-a lăsat cu distincții și surprize plăcute

2017-12-23
 
La 21 decembrie 2017, a avut loc ședință extinsă, ultima şedință din acest an a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, care a fost și una festivă. Ședința a fost prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, vicepreședinți și secretarul științific general ai AȘM, lşedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţeşefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM, directorii, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor de cercetare. Pe agenda de lucru a şedinţei a fost inclusă examinarea mai multor probleme curente ce vizează activitatea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării. 
 
Ședința a demarat cu un minut de reculegere, ținut în memoria personalităților care au plecat în eternitate în ultimele zile – m.c. Ion Lupan, dr.hab. Alexandru Moșanu, Vladimir Curbet, m.c. Ion Hăbășescu, acad. Andrei Galben, dr.hab. Constantin Ețco, dar și Regele Mihai I al României.
  
La solicitarea Institutului de Matematică și Informatică, membrii CSȘDT au aprobat decizia, prin care instituției i se acordă numele academicianului Vladimir Andrunachievici, cunoscut savant, matematician celebru, eminent organizator și manager al cercetării, pedagog talentat, unul din fondatorii AȘM și al Institutului de Matematică. Solicitarea a avut loc și în contextul faptului că în aprilie 2017 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea renumitului savant. Prezentarea rezultatelor activității și meritelor academicianului Andrunachievici a fost făcută de către directorul IMI, m.c. Svetlana Cojocaru.  
 
CSȘDT a aprobat rezultatele evaluării şi clasificării revistelor ştiinţifice de profil, o informație amplă la acest subiect fiind prezentată de acad. Leonid Culiuc, președintele Comisiei de evaluare și clasificare a revistelor.  
 
În cadrul ședinței a fost aprobată structura Academiei de Științe a Moldovei, raportor, Vitalie Boian, şeful Direcţiei politică economică şi finanţe a AŞM. De asemenea, a fost aprobată Foaia de parcurs cu privire la integrarea în Spațiul European de Cercetare (ERA), raportor, dr.hab. Aurelia Hanganu, secretar științific general al AȘM). Au fost aprobate rezultatele concursului proiectelor de cercetare între AȘMERA.NET.RUS. PLUS și alocarea mijloacelor financiare pentru anul 2018, raportate de dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale a AŞM, precum și finanțarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de inovare în anul 2018, prezentate de Roman Chircă, director AITT. 
 
În semn de respect şi apreciere pentru activitatea pe care o desfăşoară, CSȘDT a decis acordarea mai multor distincții unor membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi personalităţi care s-au remarcat prin rezultate deosebite în activitatea științifică și managerialăAstfelpreședintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a înmânat următoarele distincții: 
  
Medalia Meritul ştiinţificgradul I :  
Acad. Ion Toderaş 
 
Medalia Meritul ştiinţificgradul II: 
Acad. Stanislav Groppa  
Acad. Gheorghe Mustea 
Acad. Ion Bostan 
Acad. Nicolae Andronati 
Memcor. Andrei Timuş  
MemcorSergiu Dimitrachi 
 
Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” 
Acad. Victor Lăcustă  
Acad. Gheorghe Şişcanu  
Acad. Mihai Popovici  
Acad. Vasile Micu  
Acad. Gheorge  Mişcoi  
Acad. Alexandru Roşca  
Acad. Gheorghe Rusnac 
Memcor. Dumitru Moldovan  
Memcor. Nicolae Dabija  
Memcor. Nicolae Balaur  
Mem cor. Victor Ghicavîi  
MemcorVasile Babuc  
 
Atmosfera festivă de sfârșit de an a continuat cu mai multe surprize din partea colindătorilor de la Liceul și Universitatea AȘM, care i-au urat, colindat și semănat pe cei prezenți. Cu Capra, Ursul si minunatele lor colinde a venit Ansamblul folcloric „Romanița”, sub conducerea lui Mihai Siminicăde prezența căruia se îngrijește an de an neobositul director al Bibliotecii Științifice „A. Lupan” a AȘM, dr.hab. Constantin Manolache. O surpriză frumoasă a venit și din partea dr.hab. prof. Aurelian Dănilă, membru la CSȘDT, care „a mijlocit” pentru prezența spectaculoasă a doi interpreți din țară – Aurel Chirtoacă și Inga Lupu.  
  
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca le-a mulțumit colindătorilor pentru urări, pentru clipele magice oferitecare au atins și înseninat sufletele în acest tumult al vieții cotidiene și i-a răsplătit creștinește, așa cum se cuvine unei gazde primitoare, cu colăcei, dulciuri și ceva bănuți. Le-a dorit colindătorilor și vestitorilor să fie sănătoşi, să aibă un an plin de realizări şi sa mai vină și la anul.  
 
Ședința a finalizat cu invitația președintelui Duca la o poză comună și o cupă de șampanie, dorind tuturor sănătate, împăcare cu sine și cu aproapele, optimism și speranță în bine. 

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,  
Centrul Media al AȘM