Perseverență și devotament în cultură, diplomație și cercetare

2018-01-22

 Doctorul habilitat, profersorul universitar Aurelian Dănilă, membru al Academiei Europene de Științe și Arte, este o personalitate polivalentă, bine cunoscută în lumea muzicii, diplomației și cercetătorilor autohtoni, dar și din afara țării. Ca muzician-interpret s-a produs cu succes, la timpul său, pe diverse scene de concert, a realizat câteva CD-uri cu creații pentru clarinet  din literatura universală, iar un șir de imprimări în compania orchestrei simfonice dirijată de maestrul Gheorghe Mustea, se păstrează în fondurile IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”.

La vârsta de douăzeci și șapte de ani a fost primul redactor-șef al redacției muzicale a primei televiziuni din Moldova, continuându-și activitatea în anturajul muzicii la Teatrul de Operă în calitate de director. I-a priit manageriatul și este transferat la Ministerul culturii la postul de  prim-viceministru.
Întâmplarea a făcut ca aproape cincisprezece ani Aurelian Dănilă să activize pe tărâm diplomatic. A fost primul Ambasador al Republicii Moldova. Mai întâi a deschis misiunea diplomatică în România, apoi în Austria, Germania, Suedia, Danemarca. A ocupat și postul de prim-viceministru al Afacerilor Externe, depunându-și tot efortul pentru promovarea imaginii țării noastre peste hotare, contribuind esențial la dezvoltarea relațiilor  bilaterale cu alte state.
 
Paralel cu activitățile de bază, Aurelian Dănilă era preocupat de cercetarea istoriei culturii basarabene, în special celei muzicale din perioada interbelică, iar din 2001, după încheierea carierei diplomatice, se consacră integral cercetării istoriei teatrului muzical, reușind să contureze destul de clar premisele, apariția și dezvoltarea Operei Naționale. În cadrul Academiei de Științe a Moldovei, unde a deținut funcțiile de director al Institutului Patrimoniului Cultural și coordonator al Secției Umanistice și Arte, a publicat mai  multe monografii din domeniul teatrului muzical, iar pentru lucrările ”Maria Cebotari”, ”Dirijorul Alexandru Samoilă” și ”LiliaAmarfi – prințesa operetei”, i s-a acordat Premiul Național.
 
Sper, ca septuagenarul Aurelian Dănilă să ne bucure cu noi și interesante lucrări despre istoria culturii din spațiul pruto-nistrean. Să-i dorim noi succese!
 
Academician Gheorghe DUCA,
Președinte al Academiei de Științe a Moldovei