Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: „Este o onoare foarte mare că am putut face posibilă această vizită președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca”

2018-02-02
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a avut astăzi, 2 februarie 2018, o întrevedere cu E.S. Bartlomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polonia în Republica Moldova. 

Președintele AȘM a salutat prezența Ambasadorului Bartlomiej Zdaniuk în incinta Academiei de Științe, apreciind interesul manifestat de Excelența Sa vizavi de forul științific suprem din țară. În cadrul întrevederii, președintele AȘM a făcut o retrospectivă a relațiilor de cooperare ştiinţifică dintre Republica Moldova și Polonia, stabilite odată cu semnarea, la 29 mai 1991, a Acordului de colaborare dintre cele două Academii, precizând căProgramul de Cooperare pentru perioada 2016-2018 a Acordului a fost reînnoit la 17 martie 2016. În baza acestui Program cercetătorii din cadrul instituțiilor ambelor foruri academice au participat în 5 proiecte de cercetare comună. În anul 2017, a fost efectuat schimbul echivalent de cercetători care au participat la stagii de cercetare şi instruire în cadrul instituţiilor şi laboratoarelor AŞM şi Academiei de Științe a Poloniei. În perioada 2014-2017, comunitatea ştiinţifică a Republicii Moldova a participat în consorţiu, cu partenerii din Polonia în 13 proiecte, în cadrul Programului European pentru Cercetare şi Inovare Orizont-2020. Totodată, președintele AȘM a precizat că, la 23 septembrie 2015, a fost semnat Acordul de cooperare dintre Societatea Chimică Poloneză şi Societatea Chimică a Republicii Moldova, care prevede promovarea cooperării ştiinţifice şi tehnologice prin programe, proiecte comune şi activităţi de cercetare în mai multe domenii, organizarea competiţiilor olimpiadelor în domeniul chimiei pentru tineri cercetători. În septembrie 2016, preşedintele AŞM a participat la cea de-a 58-a ediţie a Reuniunii Anuale a Societăţii Chimiştilor Polonezi, care a avut loc la Gdansk, iar în martie 2016, a avut loc cea de-a V-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare comercial-economică.
 
Președintele Duca a prezentat și câteva propuneri de colaborare ştiinţifică care prevăd consolidarea cooperării bilaterale în baza Acordurilor existente; participarea şi organizarea comună a diverselor evenimente ştiinţifice (conferinţe, mese rotunde, seminare, şcoli de vară, workshop-uri, trening-uri, simpozioane etc.), precum și consolidarea eforturilor comune pentru cooperarea cercetătorilor, savanţilor ambelor state, în cadrul Programelor UE pentru cercetare şi inovare.
 
Totodată, președintele Duca a informat diplomatul polonez asupra modelului actual al Academiei de Științe, vorbind despre reforma științei care se implementează, modificarea statutului Academiei, locul și rolul acesteia în rezultatul reformei, numărul de membri ai AȘM, numărul secțiilor de științe etc. Președintele Duca a specificat că reforma prevede,transferul institutelor de cercetare din cadrul AȘM în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, crearea uneinoi structuri - Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului, responsabilă de finanțarea proiectelor și alte aspecte.Totodată, președintele AȘM a subliniat că Academia de Științe, conform prevederilor noii legi, va deveni un partener strategic al guvernării, un expert al societății,va prezenta în fiecare an Raportul despre starea științei în RM și va propune prioritățile cercetărilor pe anul viitor, ministerul urmând să elaboreze programul de cercetare și inovare pe o durată de 4 ani. De asemenea, academicianul a specificat că administrarea științei va fi delegată Agenției, iar politicile în domeniul cercetării vor fi elaborate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
 
Într-un alt context, președintele AȘM a menționat că, din 1992, cu mici întreruperi, până în prezent, a deținut funcția de co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică, funcție pe care nu o va mai deține, începând cu 20 februarie, când președintele AȘM nu va mai fi membru al Guvernului, exprimând speranța că, comisia își va continua activitate la fel de fructuos.
 
E.S. Bartlomiej Zdaniuk a mulțumit președintelui AȘMprimirea caldă șiposibilitatea de a se întâlni la AȘM. Dincolo de faptul că se află în Republica Moldova într-o misiune diplomatică, Excelența Sa a remarcat că a activat în mediul universitar, unde afăcut cercetări privind evenimentele politice din RM și, respectiv, tot ce ține de domeniul științei este o tematică foarte apropiată pentru diplomat, în acest sens fiind foarte onorat să confirme tot ce știa deja despre cooperarea foarte strânsă moldo-polonă.
 
Într-o subtilă comparație a Poloniei cu RM, oficialul a menționat avantajul Poloniei în Programele PC7 și Orizont 2020, care beneficiază de o finanțarea mai mare, dar asta este și o provocare, fiind mult mai dificil la coordonarea proiectelor, dar și a tematicilor. „Avem și noi aceleași provocări. Ideea este că, de fapt, prin intermediul acestor proiecte, noi trebuie să schimbăm și modul de gândire. E necesar să știi să creezi un proiect, să câștigi granturi și să știi ce să faci cu ele după ce câștigi. Trebuie să schimbăm și noi cumva modul, fața sistemului academic. Suntem în perioada de schimbare și e foarte bine că putem merge împreună și să efectuăm acest schimb de experiență. Este nevoie în continuare de ajutor pentru oamenii de știință, de oameni care vor da sfaturi”, a remarcat șeful misiunii diplomatice, exprimându-și suportul deplin și deschiderea către cooperare și dezvoltarea în continuare a domeniul științei.           
Referitor la Comisia mixtă interguvernamentală moldo-polone pentru colaborare economică, diplomatul polonez a subliniat că există și un dialog foarte susținut, există o dorință a Guvernului Poloniei de a continua această colaborare cu Republica Moldova și nu doar în domeniul politic, dar și în domeniul dezvoltării cu multiple programe, scopul acestora fiind promovarea unui mod de gândire mai practic, mai efectiv, cetățenesc de a lupta cu pasivitatea oamenilor și de a-i încuraja să facă și ei un efort pentru viața lor. „Eu provin din acest domeniu și relația între țări nu poate fi limitată doar la discuții din domeniul politicii care sunt foarte importante, dar, totodată trebuie să aibă și o consistență. Mă bucur foarte mult că avem dorința de a o extinde și a merge mai departe”, a declarat oficialul, Excelența Sa punctând și prezența țării sale în domeniul culturii, reluarea,la Chișinău,a două concursuri - unul în domeniul muzicii clasice, celălalt - în domeniul picturii.
 
Deși vizita a fost una de curtoazie, diplomatul polonez, având în experiența sa profesională și munca științifică, universitară, a folosit acest prilej pentru a face un schimb de experiență referitor la domeniile de activitate, perspectivele dezvoltării științei, dar și lumii academice în Republica Moldova și Polonia. „Este o onoare foarte mare că am putut face posibilă această vizită președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca”, a declarat șeful misiunii diplomatice, fiind onorat să-i facă un cadou foarte modest, după cum s-a exprimat, Excelența Sa, președintelui Duca - cartea pe care a editat-o acum doi  ani - „Consolidarea statală în Republica Moldova”, în baza căreia a obținut titlul de doctor habilitat în științe politice.
 
E.S. Bartlomiej Zdaniuk a vizitat Muzeul Academiei de Științe a Moldovei și a semnat în Cartea de onoare.
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM