Programul comunitar PC9 în domeniul cercetării/inovării

2018-02-06

Programul-cadru 9 va fi următorul program de cercetare și inovare al UE, după ce Programul Orizont 2020 (Programul-cadru 8) se va încheia în 2020. Acesta urmează să fie lansat în perioada 2021 - 2027 odată cu următorul cadru financiar multianual (CFM).

Comisarul Carlos Moedas a stabilit deja principiile/valorile fundamentale pe care le consideră pentru PC9 ca impact, excelență și deschidere. Dumnealui de asemenea a schițat obiectivele în jurul cărora dorește să vadă succesiunea PC9. Acestea sunt: Open Science, Open Innovation și Open tothe World.
 
UE are o ocazie excepțională de a se poziționa ca lider mondial în domeniul cercetării și inovării. UE trebuie să coordoneze, dar nu să înlocuiască inițiativele naționale de cercetare, pentru a asigura un impact major. Pentru a profita de această oportunitate, UE trebuie să facă un angajament substanțial privind resursele financiare/umane.  Totodată, UE ar trebui să se concentreze asupra dezvoltării zonelor în care  are o valoare adăugată, încurajând în mod proactiv cercetătorii din UE și întrega lume de a vedea sistemul de cercetare și inovare al UE ca fiind unul dintre cele mai atractive, competitive și calitaive din lume.
 
Structura FP9
Se așteaptă ca Comisia Europeană să publice propunerea lor pentru PC9 la sfârșitul lunii mai sau iunie a acestui an. Scopul general este de menținere a structurii celor trei piloni pentru FP9 cu unele schimbări:
 
Pilonul 1: "Știința fundamentală"
Acest pilon va fi probabil o continuare a actualului pilon de excelență în cercetare în cadrul Programului Orizont 2020, în special pentru Consiliul European pentru Cercetare (ERC), acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) și Infrastructurile de Cercetare. Unele schimbări sunt de așteptat pentru Tehnologii Viitoare și Emergente (FET), care ar putea continua într-un alt pilon și în cadrul Consiliului European pentru Inovare (EIC).
 
Pilonul 2 "Provocări globale"
Acest pilon se va baza pe actualul Pilon 3, Provocări societale din cadrul Programului Orizont 2020. Este probabil să vedem cinci grupuri care vor regrupa provocările societale actuale și elementele domeniilor care se află în prezent în Pilonul 2 al programului Orizont 2020, Leadership în Tehnologiile Generale și Industriale (LEIT). Este posibil ca acest pilon să aibă următoarele cinci grupuri tematice, care vor avea obiective de dezvoltare durabilă ca un cadru de referință:
 
Sănătatea (inclusiv un element TIC, așa cum este cazul în cazul Orizont 2020);
Resursele naturale / mediul ambiant(care combină zonele incluse în prezent în programul Orizont 2020 privind alimentația și agricultura, precum și provocările de mediu);
Industria digitală (inclusiv zonele actuale din Pilonul 2, cum ar fi TIC și spațiul, dar și securitatea);
Energia și clima (care ar putea include și aspecte ale mobilității acoperite în prezent privind transportul Orizont 2020);
Societatea rezistentă (care ar include SSH, Știința cu și pentru societate (SWAFS) și elemente de securitate).
 
Pilonul 3: "Inovația deschisă"
Sunt de așteptat schimbări substanțiale în acest sector, în special în comparație cu actualul Pilot -Consiliul European pentru Inovare (EIC) din cadrul Programului Orizont 2020. Este probabil că va fi lansată o nouă schemă ("schema acceleratoarelor") în domeniul start-up-urilor. De asemenea, este posibil să deschidă FET sau o schemă similară, care să susțină mai multe activități de la sursă, care ar putea fi în EIC.
 
Misiunile PC9
Comisia consideră introducerea misiunilor ca o evoluție de la Orizont 2020, nu o "revoluție". Pot exista două tipuri de misiuni: "accelerarea misiunilor", care contribuie la accelerarea procesului/dezvoltării tehnologiei/inovării într-o anumită zonă și "transformarea misiunilor" cu potențial transformator pentru societate. Încă nu este clar cât de multe misiuni vor fi.
 
Regulile și punerea în aplicare a PC9
Regulile de participare pentru PC9 vor face parte din propunerea de ansamblu a PC9, atunci când este publicată. Acestea conțin aspecte cheie ale implementării viitorului program, inclusiv regulile de eligibilitate, modelul și nivelul de finanțare, instrumentele utilizate, evaluarea etc.
 
Mulțumesc Dnei Dr Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Europene pentru oferirea informației.