Întâlnirea Preşedintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca cu câştigătorii Programului de burse, oferit de Federaţia Mondială a Savanţilor

2018-02-22
 

La 21 februarie 2018, ora 14.00, în Sala mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc întâlnirea Preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca cu deţinătorii Burselor oferite de Federaţia Mondială a Savanţilor (FMS).

Acad. Gheorghe Duca a venit cu un discurs de felicitare pentru câştigători, menţionând că este o frumoasă tradiţie de susţinere a tinerilor cercetători din Republica Moldova și ați întrat in posesia acestor granturi de la FMS ca una din cele mai prestigioase organizații internaționale în domeniul științei universale. Graţie colaborării Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu Federaţia Mondială a Savanţilor, începând cu anul 1999, peste 170 de doctoranzi din Republica Moldova au beneficiat de Bursele FMS, de rând cu alţi tineri cercetători din 110 ţări. Programul de burse a fost iniţiat şi este susţinut permanent de ilustrul savant în domeniul fizicii nucleare, prof. Antonino Zichichi (Geneva), preşedintele Federaţiei Mondiale a Savanţilor. Durata fiecărei burse este de un an, fiind evaluată cu 150 de franci elveţieni pentru fiecare lună.
 
Activitatea cercetătorului trebuie să fie legată de unul dintre cele 15 domenii prioritare, aşa cum sunt stabilite de FMS: apa, solul, alimentarea, energia, poluarea, limitele de dezvoltare, schimbările climaterice, monitoringul planetar al planetei, proliferarea rachetelor şi apărarea, ştiinţa şi tehnologia ţărilor în curs de dezvoltare, substituirea organelor, medicina şi biotehnologia, poluarea culturală, protecţia de la obiectele cosmice şi conservarea resurselor militare. Concursul este adresat doctoranzilor anilor II și III care îşi fac studiile la forma de zi în cadrul instituţiilor de cercetări ştiinţifice sau universităţilor.
 
Concursul pentru bursele FMS a demarat în luna mai, fiind plasat, timp de o lună de zile, pe site-ul asm.md. Astfel, s-au înregistrat candidaţi din diverse instituţii din sfera ştiinţei şi inovării. De asemenea, au fost şi doctoranzi din cadrul universităţilor abilitate cu dreptul de a pregăti cadre ştiinţifice prin doctorat şi postdoctorat.  Dosarul este însoţit de două scrisori de recomandare din partea a doi specialişti în domeniu şi scrisoare din partea unui doctor, doctor habilitat sau academician cu acordul de a fi conducător ştiinţific al aplicantului la Bursa de Excelenţă acordată de FMS. Ulterior, dosarele au fost expediate în adresa FMS, care, după o selectare riguroasă a informat Academia de Științe despre rezultatele concursului.
 
În urma examinării dosarelor, au fost selectate proiectele de cercetare a 10 doctoranzi din Republica Moldova, care vor beneficia de aceste burse. Pentru anul 2018, câştigătorii acestor burse sunt: Diana Castraveț (Institutul de Cercetări Juridice și Politice), Olesea Cojocaru (Universitatea Agrară de Stat din Moldova), Irina Ghinsari (Institutul de Chimie), Oxana Radu (Universitatea Tehnică a Moldovei), Victor Ceban (Institutul de Fizică Aplicată), Vladislav Caldari (Institutul de Zoologie), Alisa Moșneaga (Universitatea de Stat din Moldova), Ivan Budanaev (Institutul de Matematică), Ecaterina Heghea (Institutul Naţional de Cercetăti Economice) şi Elena Hajdău-Chicarosh (Institutul de Fizică Aplicată).
  
După diversitate s-a stabilit, că 3 persoane sunt din Universități, iar 7 persoane sunt din Instituțiile de Cercetări Științifice.
Pe parcursul anului doctoranzii la fiecare două luni prezintă câte un raport de 6-8 pagini, la şase luni prezintă  un raport pe jumătate de an de 15-20 pagini care sunt trimise la Federaţia Mondială a Savanţilor. La sfârşit de an se face un raport final de către fiecare doctorand care de asemenea sunt expediate FMS. În baza rapoartelor finale ale doctoranzilor se întocmeşte un raport integral pe care îl prezintă preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad, Gheorghe Duca la Adunarea Generală de dare de seamă a FMS care este organizată anual.
 
La final de întâlnire, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe  Duca, a menționat că este foarte mulțumit de prezentările tinerilor cercetători, a recomandat ca unii cercetători să  organizeze niște prezentări la radio, în presă  și a înmânat scrisorile de confirmare deţinătorilor burselor respective, menţionând faptul că, aceasta trebuie să îi motiveze şi mai mult în realizarea obiectivelor propuse pe întreg parcursul desfăşurării cercetărilor ştiinţifice şi totodată îi obligă să rămână un exemplu, lucru pe care să-l demonstreze prin susţinerea tezelor de doctorat în termene utile.  

Galerie foto
                                      
                                                                                            Dr. Nicolae  Stratan