Președintele AȘM a efectuat o vizită de documentare la blocul afectat de incendiu

2018-04-23
 

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, însoțit de vicepreședintele AȘM, dl Mihai Vieru, academician-coordonator al Secției de Științe Naturale și Exacte, Aurelian Gulea, au efectuat o vizită de documentare la blocul din strada Academiei, 1, unde sunt amplasate patru institute de cercetare, care, în ziua de 20 aprilie a fost afectat de incendiu. În dimineața zilei de sâmbătă, la fața locului au fost prezenți și Consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dr. Elena Belei, directorii celor patru institute, precum și reprezentanți ai institutelor. Ghidați de directorul Institutului de Zoologie, acad. Ion Toderaș, oficialii au inspectat zona afectată și au luat act de starea dezastruoasă în care se află blocul academic după incendiu.

Consilierul prezidențial, Cornel Popovici a menționat că îi va propune șefului statului soluții privind înlăturarea consecințelor incendiului și va contribui la asigurarea bunei funcționări a activității institutelor științifice din edificiul afectat. „Am făcut o vizită la indicația Președintelui Republicii Moldova, unde ne-am documentat asupra situației create după incendiu. Este o situație dezastruoasă și este nevoie ca, în regim de urgență, să fie luate măsuri pentru a restabili buna funcționare a institutelor din acest bloc. Așteptăm rezultatele expertizei, demersul din partea Academiei și institutelor referitor la ajutorul necesar de urgență care trebuie să fie acordat la etapa actuală și, respectiv, vom formula împreună, inclusiv cu Academia de Științe, pașii concreți pentru a depăși situația”, a declarat Consilierul Popovici, precizând că va propune, totodată, identificarea unor surse pentru efectuarea reparației și activităților de proiectare a acestor reparații, precum și identificarea unor modificări noi la lege, cum ar fi asigurarea blocurilor publice.    
  
Secretarul de stat, Elena Belei a menționat că la moment e necesar ca autoritățile abilitate să desfășoare anumite proceduri privind identificarea cauzei incendiului, estimarea pagubelor și, nu în ultimul rând, modul de funcționare al institutelor din sediul respectiv, dar în nici un caz să nu fie pusă în pericol sănătatea angajaților. Oficialul a remarcat că, împreună cu directorii celor patru institute, vor identifica un conținut propice privind modul de funcționare, adică acces, regim de lucru, dar cu păstrarea salariului în această perioadă. În context, Dna Belei a exprimat mulțumiri directorului Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, dr. Igor Cojocaru, pentru ca s-a oferit cu generozitatea care-l caracterizează să asigure funcționalitatea sistemelor necesare angajaților contabili pentru a putea duce la bun sfârșit toate procedurile necesare. Secretarul de stat a relevat că acum șunt așteptate concluziile privind cauza incendiului. E necesar ca fiecare institut să evalueze mărimea prejudiciului, iar ministerul va impulsiona mersul lucrului și va încerca să identifice sursele necesare pentru a putea remedia situația cât mai curând. Demnitarul a mai sugerat că directorii trebuie să ia măsuri cât mai urgente pentru a salvgarda materialele, recipientele, utilajele (dacă sunt transportabile), să fie identificate locuri de depozitare și, totodată, să nu fie afectate funcționalitatea acestora.     
       
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca s-a raliat îngrijorărilor care au fost expuse de oficiali, subliniind că, deși administratorul institutelor s-a schimbat recent, regretul conducerii AȘM pentru tot ce s-a întâmplat nu este mai mic și asta pentru că, indiferent cine va administra aceste institute, Academia de Științe a fost fondatorul acestora și în conștiința colectivă trebuie să rămână acest lucru. Totodată, președintele AȘM a sugerat să fie identificată modalitatea de a nu opri cercetarea, fie în alte instituții, universități, fie prin schimbul echivalent existent, în institutele de cercetare din România, pentru că la sfârșitul anului cercetătorii, indiferent de situația ceată, vor trebui să raporteze activitatea științifică. De asemenea, președintele Duca a propus ca să fie elaborată urgent o notă informativă privind starea de lucruri cu indicarea estimativă a pierderilor, pentru a putea înainta un proiect de finanțare din fondul de rezervă al statului sau alte surse.
 
Vicepreședintele AȘM, dl Mihai Vieru a atenționat asupra faptului că de primă necesitate este punerea în acțiune a sistemului energetic al clădirii unde trebuie de antrenat neapărat inspecția energetică de stat, deoarece aceasta dispune de laboratoare, experiență în expertizare de acest gen etc.
 
La rândul lor, directorii Institutelor de Zoologie (acad. Ion Toderaș), Microbiologie și Biotehnologie (acad. Valeriu Rudic), Ecologie și Geografie (m.c. Maria Nedealcov), Fiziologie și Sanocreatologie (dr. Valentina Ciochină) au mulțumit oficialilor pentru prezența la locul incendiului și pentru grija manifestată atât cu referire la patrimoniu, cât, mai ales, pentru persoanele care se aflau la acea oră în bloc. Totodată, au fost exprimate mulțumiri la adresa echipajelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe al MAI (circa 8 echipaje), poliția de patrulare (4 echipaje), poliția municipală, colaboratori MAI, urgența medicală, laboratorul de expertiză pentru depistarea cauzei incendiului, care au acționat profesional la lichidarea incendiului devastator, care a fost amplificat și de vântul puternic din acea zi. Directorul Toderaș a menționat, de asemenea, că la ora actuală există pericol pentru sănătatea oamenilor, atât în interiorul blocului, cât și în jurul acestuia. De aceea, solicită ajutorul serviciilor specializate care dispun de echipament adecvat situațiilor excepționale și să intervină la curățarea arborilor care au fost afectați, repararea cablurilor, dar și evacuarea conținutului nociv care s-a acumulat la sol. 
 
De menționat că în a doua jumătate a zilei de 21 aprilie, președintele AȘM a expediat o Notă informativă ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Dnei Monica Babuc și ministrului Economiei și Infrastructurii, dlui Chiril Gaburici, în care a prezentat starea de lucruri în urma vizitei de documentare la locul incendiului.
 
Totodată, în scopul urgentării lichidării consecințelor incendiului din 20 aprilie la blocul administrativ din str. Academiei, 1 a fost solicitată asistența celor două ministere la soluționarea următoarelor probleme: Urgentarea executării expertizei tehnice a clădirii de către Direcția de Stat pentru Expertize (Director Valeriu Verstiuc); Implicarea Inspectoratului de Stat în Energetică pentru efectuarea expertizei tehnice a rețelelor electrice a clădirii; Determinarea sursei de finanțare (presupus din rezervă de stat) pentru proiectarea și efectuarea lucrărilor de construcție-montaj a acoperișului clădirii din str. Academiei,1; De urgentat elaborarea actului de expertiză a laboratorului Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe al MAI, care va determina cauza  izbucnirii incendiului; Asigurarea continuității realizării proiectelor de cercetare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin oferirea laboratoarelor și spațiilor de către universități.
 
Academia de Științe, se arată în Nota informativă expediată, este deschisă spre cooperare cu ministerele respective, în vederea asigurării continuității activităților științifice în institutele amplasate în incinta blocului afectat, precum și la remedierea consecințelor incendiului devastator.
 
Potrivit informației de ultimă oră s-a stabilit că flăcările au afectat integral acoperișul clădirii, inclusiv carcasa metalică (circa 3000 m.p.). În urma inundațiilor a fost deteriorat tavanul etajului IV pe aceeași suprafață, parțial au fost deteriorate geamurile, mai multe birouri, mobilierul de birouri, tehnica de calcul. Din cauza temperaturilor înalte au fost afectate parțial (etajul tehnic, etajele IV– III) rețelele electrice ale blocului.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AȘM