Se caută remedii pentru sindromul indiferenței

2018-04-24
 

Suntem în a patra zi de după incendiul produs la 20 aprilie 2018, care a afectat blocul din strada Academiei, nr. 1. Ne-am interesat care e starea de lucruri actuală, ce s-a reușit până la acest moment, ce acțiuni au fost realizate, ce propuneri din cele enunțate la ședința din 21 aprilie au fost implementate, ce mai e de făcut, care e starea de spirit a conducătorilor celor patru institute amplasate în edificiu, dar și a cercetătorilor și ce așteptări au?

Acad. Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie, a menționat, în primul rând, sacrificiul angajaților institutelor care au lucrat neîntrerupt pe parcursul acestor zile, inclusiv, sâmbăta și duminica. După ce au strâns apa din birouri, au spălat geamurile, au făcut curat în încăperi și pe coridoare, au ieșit afară și au strâns din jurul blocului toate resturile căzute de pe acoperiș și au curățat locurile din imediata apropiere de conținutul nociv periculos pentru oameni. „Iată o să vedeți că institutele au întreprins toate măsurile necesare care au depins de ele. Astăzi blocul este gata pentru a-și continua activitatea, pe interior toate laboratoarele au fost amenajate și curățate, am reparat tot de ce am fost în stare și astăzi noi suntem gata de lucru. Toți colaboratorii sunt la serviciu”, a declarat directorul Toderaș.
 
O problemă totuși, există și care ar necesita o soluționare în mod prioritar. Este foarte necesară expertizarea rețelei electrice și conectarea la energia electrică și internet. Acad. Toderaș a precizat, în acest sens, că a fost creată o comisie internă, din care fac parte toți directorii de institute, vicedirectorii executivi, a fost convocată și prima ședință, unde s-a decis în mod prioritar de a desfășura toate procedurile necesare privind identificarea cauzei incendiului, estimarea pagubelor. Ieri, 23 aprilie, a fost convocată ce de-a doua ședință, în cadrul căreia a fost întocmită o Notă informativă și expediată în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și Președinției, privind prejudiciile cauzate și sursele necesare pentru a putea remedia situația cât mai curând posibil, dat fiind și aversele de ploaie prognozate de meteorologi în următoarele zile. Astăzi, a subliniat directorul Ion Toderaș va fi pregătit un set de documente care va fi remis Guvernului, unde sunt fixate estimările prealabile care se urcă la cca 4 milioane de lei. „Principalul e ca organele responsabile de rețeaua electrică să nu aștepte două săptămâni, pentru că colaboratorii nu pot lucra. Atunci când se întâmplă asemenea cazuri dezastruoase, lumea sare care și cu ce poate, iar factorii de decizie, după cum se vede, sunt foarte  indiferenți”, s-a arătat nedumerit acad. Toderaș.     

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a salutat mobilizarea și organizarea colectivelor institutelor de cercetare de a face ordine atât în interior, cât și în afara blocului afectat. Președintele AȘM a exprimat, totodată, regretul că din toate propunerile și sarcinile puse în cadrul vizitei de documentare din 21 aprilie, s-a realizat doar aceste acțiuni, deși asta nu e puțin. „În rest nimic nu s-a făcut, electricitate nu-i, internet nu-i. Colectivele au făcut tot ce a fost necesar, dar pentru ca institutele să funcționeze în condiții normale, este necesar ca inspecția energetică de stat să vină în regim de urgență și să expertizeze starea de lucruri existentă. Același lucru se referă și la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. E necesar să se repare instalațiile de evacuare a apei, sistemul de ventilare și alte lucrări, care nu pot demara fără o expertiză adecvată, care trebuie să fie făcută doar de organele abilitate, care ar trebui să fie mai operative”, a spus cu îngrijorare președintele Duca.                      

Directorul adjunct la Institutul de Zoologie, dl Alexandru Pihtovnicov, a precizat că după incendiul produs vineri, tot personalul tehnic și angajații s-au mobilizat și au lucrat atât cât a fost necesar și au făcut tot ce se încadra în competențele lor. Făcând estimările de rigoare, la moment s-a stabilit că din 256 de încăperi din bloc, 11 birouri au fost afectate parțial, apa care a pătruns în încăpere, a fost evacuată. De asemenea, ieri, cu contribuția unui agent economic au fost coborâte toate bucățile de obiecte, ce atârnau de asupra blocului, astfel încât să fie evitat un anumit pericol pentru angajați, dar și pentru oamenii care trec prin preajma blocului. Domnia Sa a reiterat afirmațiile că tot lucrul până la ora actuală a fost efectuat doar cu forțe proprii, experții tehnici și cei de la inspecția energetică sistând activitatea angajaților până la finalizarea expertizelor de rigoare, care nu se știe când va veni.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM