Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului acad. Vasile Anestiadi

2018-05-05
 

La 4 mai 2018 a avut loc ceremonia de dezvelire a basoreliefului academicianului Vasile Anestiadi pe frontispiciul Blocului Morfological Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 192. Evenimentul s-a desfășurat în ziua, în care regretatul savant ar fi împlinit 90 de ani de la naștere.

La manifestarea comemorativă a participat conducerea Universității, conducerea Academiei de Științe, în persoana președintelui, acad. Gheorghe Duca și vicepreședintelui, m.c. Viorel Prisăcari, reprezentanți ai corpului științifico-didactic al USMF, precum și studenți, rezidenți și alți invitați.
 
În discursul său, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a adus mulțumiri Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,îndeosebi, rectorului Ion Ababii, pentru acest gest de comemorare a academicianului, afirmând că Vasile Anestiadi a fost o personalitate de înaltă ținută civică și verticalitate, un militant activ pentru cauza comună şi idealurile neamului nostru. „Trăgându-se dintr-o familie de greci, mama fiind basarabeancă, poseda certificatul de naștere a bunelului, care era născut în Grecia, în baza căruia a încercat să devină cetățean al Greciei. Era foarte activ în cadrul diasporei grecești din Moldova”, a subliniat președintele AȘM, care,având și calitatea de Consul Onorific al Greciei în Moldova, a avut mai multe discuții sub acest aspect cu regretatul om de știință.
 
Președintele Duca a evocat, de asemenea, reușitele pe care le-a atins savantul pe parcursul carierei sale științifice, dar și manageriale, remarcând, totodată, că exigența și poziția proprie i-au adus, însă, acad. Anestiadi și multe interdicții din partea diriguitorilor timpului. „Sa-i păstram memoria acestui om, care a contribuit cu talentul și străduința  sa la dezvoltarea învățământului, cercetării și culturii în țara noastră”, a spus acad. Duca.
 
Evenimentul a fost moderat de rectorul USMF, acad. Ion Ababii, care a menționat, în discursul său, că Vasile Anestiadi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău timp de 23 de ani, ulterior rector viager al Universității, a fost reprezentantul unei generații de medici iluștri, pedagogi și manageri cu nume și fapte de rezonanță, a generației care a trecut prin război, foamete și nedreptăți sociale.
 
La manifestarea de comemorare au mai luat cuvântul acad. Gheorghe Ghidirim, m.c. Eremia Zota și alții, care au vorbit despre viața și activitatea omului de știință, profesorului, managerului Vasile Anestiadi și au împărtășit din amintirile frumoase despre cel care a fost academicianul Anestiadi.
 
Basorelieful a fost realizat de artistul plastic Leonid Popescu, consătean al regretatului savant.
 
Vasile Anestiadi s-a născut la 4 mai 1928, în comuna Sărătenii Vechi, Orhei, astăzi raionul Telenești. A fost șef al Catedrei de patomorfologie, mai bine de 30 de ani, ocupând funcțiile de prorector pentru activitate științifică, rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Începând cu anul 1991 exercită funcția de director al Centrului Științific de Patobiologie al Academiei de Științe a Moldovei.
 
Pentru merite deosebite în știință,Academia de Științe a Moldovei i-a conferit academicianului Anestiadi Medalia „Dimitrie Cantemir” (2003) şi Medalia „60 de ani AŞM” (2006). De asemenea, pentru realizările în domeniul didactic și științific academicianul Vasile Anestiadi a fost desemnat Laureat al Premiului de Stat al RSSM și decorat cu Ordinul Republicii, dar și cu alte distincții importante.
 
Vasile Anestiadi s-a stins din viață la 13 noiembrie 2014, la vârsta de 86 de ani.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM