Primul reprezentant al Ţării Soarelui Răsare, prof. Hidenori Mimura a devenit membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

2018-05-24
 

Profesorul Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări în Electronică, Universitatea din Shizuoka, Japonia, a fost ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Înmânarea însemnelor a avut loc în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a VI-a Conferinţe Internaţionale „Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică”, care s-a desfășurat, la 24 mai 2018, în Sala de Festivități a Universității Tehnice a Moldovei. 

La deschiderea lucrărilor forului științific internațional a participat prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, dr. Serghei Andronic, vice-rector al UTM, Mihai Iacob, Director general IS „Radio Comunicații”, experți în domeniu, cercetători, studenți.
           
Ceremonia a fost onorată de E.S. Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova.
 
Prim-vicepreședintele AȘM a fost invitat cu un cuvânt de salut, în care a subliniat importanța evenimentului, Conferinţa Internaţională „Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică” devenind deja o frumoasă tradiție, cu rădăcini mult mai pronunțate de timp. Activitățile în domeniul electronicii, a remarcat acad. Tighineanu, au fost inițiate în anii 60 ai secolului trecut de regretatul academician Sergiu Rădăuțanu, primul rector al Universității Tehnice a Moldovei, pe parcursul anilor fiind  pregătite noi generații de cercetători, cadre didactice. Savantul a adus mulțumiri membrilor Academiei, profesorilor, doctorilor, tuturor experților care contribuie la succesul acestei conferințe, oaspeților de peste hotare care au decis să viziteze Republica Moldova și asta grație interesului față de contribuția cercetătorilor din țara noastră la dezvoltarea acestor domenii. „Sper ca acest for va impulsiona colaborarea internațională, schimbul de informație, de noi date și va genera inițierea unor noi proiecte care vor fi realizate prin eforturi comune de cercetătorii noștri și partenerii de peste hotare”, a afirmat acad. Tighineanu. 
 
Academicianului Ion Tighineanu i-a revenit și onoarea de a-l prezenta pe profesorul Hidenori Mimura pentru titlul onorific de membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, savantul fiind și primul reprezentant al Ţării Soarelui Răsare, ales membru de onoare al Forului științific suprem al Republicii Moldova. În Laudatio prezentat, acad. Tighineanu a evocat, în primul rând, personalitatea de talie internațională, profesorul Hidenori Mimura, care este unul din cei mai activi cercetători în domeniul electronicii de vid și care a contribuit la elaborarea unei serii întregi de noi dispozitive electronice. „Domnul profesor Mimura are o vizibilitate internațională, este în board-uleditorial la mai multe reviste internaționale de specialitate. Împreună am organizat mai multe conferințe internaționale importante”, a subliniat acad. Tighineanu, menționând și aportul considerabil pe care l-a adus savantul nipon la dezvoltarea colaborării cu Republica Moldova. „Personal, sunt în contact cu dl profesor de aproape 20 de ani, iar pe parcursul ultimilor șapte ani, chiar suntem într-un proces de colaborare permanentă. Începând cu 2011, dl profesor Mimura, vine în fiecare an în Republica Moldova cu contribuții la conferințe internaționale, rapoarte plenare, cu prelegeri în fața studenților. A contribuit esențial la școlile de vară, iar la ultima școală de vară, în 2015, a venit cu un grup de studenți din Japonia. Desigur, aceasta a impulsionat și mai mult colaborarea noastră și au apărut deja legături între tineri care oferă o perspectivă clară acestei colaborări. Noi colaborăm foarte strâns în organizarea unor foruri internaționale și nu doar în Republica Moldova, dar și la scară internaționale. Împreună am fost în comitetele de program la evenimente științifice internaționale, inclusiv în domeniul nanotehnologiilor, adică am creat un fundament durabil pentru dezvoltarea colaborării moldo-japoneze”, a punctat academicianul Ion Tighineanu.  
 
Proaspătul membru de onoare al AȘM, profesorul Hidenori Mimura a mulțumit conducerii Academiei de Științe pentru gestul de înaltă apreciere și aleasă consideraţie, oferit de înaltul for ştiinţific din Moldova. În discursul său de recunoștință, prof. Mimura a asigurat că va dinamiza și mai mult aceste contacte de colaborare și va crea noi oportunități pentru colaborarea cu cercetătorii din Republica Moldova. În context, omul de știință nipon a vorbit despre un eventual program de colaborare, unde să fie atrași tineri cu posibilități de a realiza trening-uri la Universitatea din Shizuoka, Japonia.
 
În prezentarea care a urmat, profesorul Hidenori Mimura s-a oprit asupra istoriei colaborării cu Republica Moldova. În acest sens, Domnia Sa a menționat că primul contact cu țara noastrăa fost prin intermediul cunoscutului profesor Hans Hartnagel din Germania, de asemenea, membru de onoare al AȘM, unde era profesor invitat pe o perioadă mai îndelungată, făcând cunoștință ulterior cu dl prof. Ion Tighineanu. „Acolo s-au început primele contacte de colaborare. În decursul anilor s-au alăturat și alți colaboratori,inclusiv de la Universitatea Tehnică și Academia de Științe a Moldovei, au fost efectuate vizite la Institutul de Cercetări Electronice”, a punctat profesorul nipon, exprimând plăcerea de a colabora cu cercetători din Republica Moldova și în primul rând, cu echipa acad. Tighineanu. (Text Laudatio).
 
E.S. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova a exprimat onoarea de a ține un discurs cu ocazia deschiderii conferinței internaționale, dar mai ales pentru prilejul de a-i oferi înaltul titlu de membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, profesorului Hidenori Mimura. „Sunt foarte onorat să particip la această ceremonie ca Ambasador al Japoniei în Republica Moldova și eu sper că în domeniile cercetării științifice vom promova relații bune de cooperare, pentru Moldova fiind foarte important, pentru că aceasta vă ajută la dezvoltarea țării și va aduce o contribuție la dezvoltarea relațiilor de prietenie”, a spus într-o română aproape perfectă diplomatul, aducându-i sincere felicitări prof. Mimura cu ocazia acordării titlului onorific.
 
Amintim în context că recomandarea privind alegerea în calitate de membru de onoare a AȘM a profesorului Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări în Electronică al Universității Shizuoka, Japonia, a fost aprobată în unanimitate, la Adunarea Generală a AȘM din 27 aprilie 2018. Profesorul Mimura este primul reprezentant al Ţării Soarelui Răsare, ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
 
Agenda Conferinței a continuat cu prezentarea comunicărilor științifice în plen. Un raport plenara fost prezentat de acad. Ion Tighineanu. În intervenția sa, savantul s-a oprit preponderent asupra istoriei dezvoltării științei și tehnologiilor, accentuând în context că omenirea a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. „Dacă inițial societatea era bazată pe agricultură, mai apoi era industrială, cu timpul am edificat o societate informațională, iar astăzi noi dezvoltăm o societate bazată pe cunoaștere, cercetarea științifică și tehnologiile fiind în capul mesei”, a subliniat academicianul. Totodată, savantul a venit și cu anumite exemple, care au demonstrat importanța cercetării științifice și faptul că astăzi nu mai vorbim deja despre un domeniu științific, ci despre cercetări multidisciplinare. Dacă e vorba de probleme stringente pentru civilizație,susține omul de știință, la soluționarea lor trebuie să contribuie cercetătorii din diverse domenii, iar pentru aceasta trebuie să fie pregătite cadre care au un fundament multidisciplinar. Nanotehnologiile,de exemplu, au un caracter multidisciplinar după natura lor. Academicianul a prezentat exemplul de studierea creierului, pe care-l consideră un miracol, o enigmă. „Creierul reprezintă cea mai performantă creație a naturii, iar dezvăluirea profundă a proceselor ce se petrec în creier ar fi pentru noi un salt colosal. Noi trebuie să înțelegem și să folosim ceea ce a creat natura pentru a dezvolta noi tehnologii”, a precizat academicianul. Totodată, acad. Tighineanu a exprimat convingerea că omul, indiferent de dezvoltarea miraculoasă a tehnologilor, trebuie să rămână om, în sensul că trebuie să-și păstreze simțurile omenești, trebuie să simtă dorul, să zâmbească, să plângă când are emoții, să se îndrăgostească, aceste abilități fiind caracteristice ființei umane și ele nu trebuie să dispară niciodată. „Computerele, softurile trebuie să-l ajute pe om, dar nu să-l înlocuiască”, a menționat prim-vicepreședintele AȘM.           

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM