Acad. Marius Andruh – chimia între știință și artă

2018-10-12
 

 „Sunt fericit că între chimiștii din România și din Republica Moldova se stabilesc relații de colaborare spontane, nu pentru că trebuie, ci pentru că avem nevoie unii de alții”

 Acad. Marius Andruh
 
O prelegere publică sub auspiciile Academiei de Ştiinţe a Moldovei a susţinut, la 11 octombrie 2018, acad. Marius Andruh, președintele Secției de Chimie a Academiei Române, directorul Departamentului de Chimie Anorganică a Universității din București, savant cu recunoaștere internațională. Prelegerea a avut drept generic „Chimia anorganică în spaţiul românesc”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „D. Cantemir” și Institutul de Chimie. Manifestarea a reunit membri ai comunităţii ştiinţifice şi universitare, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenţi din cadrul instituțiilor organizatoare. Prelegerea publică a fost susţinută în cadrul lecturilor academice, iniţiate de Academia de Ştiinţe și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.
 
Înainte de a trece la prelegerea propriu-zisă, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a ținut să-i mulțumească acad. Marius Andruh pentru că a acceptat susținerea unei prelegeri publice în incinta Academiei moldave, completând frumos galeria oamenilor iluștri care s-au perindat la tribuna înaltului for științific, în cadrul lecturilor academice, inițiate de instituția gazdă. Președintele AȘM a salutat împătimiții de chimie, care au venit din mai multe instituții de învățământ să-l vadă și să-l asculte pe renumitul savant Marius Andruh, despre care știm că reușește în mod miraculos să transforme o conferință academică într-o frumoasă poveste pe înțelesul publicului. Academicianul a remarcat, totodată, sala ca niciodată, plină de tineri, care, prin prezența lor numeroasă, au întinerit realmente, măcar și pentru o zi, Academia. Cu titlu special, acad. Duca a ținut să specifice că Institutul de Chimie l-a propus recent pe acad. Marius Andruh la titlul de membru de onoare al AȘM, iar Secția Științe Naturale și exacte a AȘM a votat în unanimitate candidatura ilustrului savant chimist pentru acest titlu onorific. În context, directorul Institutului de Chimie, acad. Tudor Lupașcu a prezentat un Laudatio, în care a evocat succint personalitatea acad. Mrius Andruh, dar parcursul carierei sale științifice și didactice.
 
O sărbătoare şi o provocare i-a așteptat pe audienți, chiar dacă inițial acad. Marius Andruh mărturisea că multe lucruri pe care voia să le aducă la noi sunt bine cunoscute și cultivate pentru păstrarea memoriei chimiei anorganice românești și poate mai mult decât în România. Văzând atât de mulți tineri în sala, academicianul a exprimat totuși speranța că ceea ce va prezenta să reprezinte ceva nou pentru ei. „Pentru mine, prezența la Chișinău, unde am fost de multe ori, dintr-un respect pentru toată știința din Republica Moldova, sunt împotriva eventualelor complexe pe care le poate avea știința din Moldova față de știința din România, nu există nici un motiv pentru așa ceva și știu foarte bine ce spun”, a remarcat savantul.
 
Academicianul Marius Andruh a mărturisit că îi plac mult și conexiunile dintre chimie și artă, considerându-se, mai în glumă mai în serios, un artist ratat. Mai mult le folosește pentru prezentarea chimiei, pentru a fi mai atractivă, pentru a crea o anumită stare și celor care îl ascultă, dar și domniei sale chiar. Astfel, conferința și-a început-o prin introducerea de bucăți muzicale, creând în felul acesta o stare specială, dar și care a făcut ca mesajul său să fie înțeles mai ușor de către publicul prezent. Prima parte a demarat cu o anumită muzică, cu un anumit fundal și a fost dedicată alchimiei. Partea a doua, atunci când muzica s-a schimbat, s-a schimbat și fundalul, aceasta fiind o dedicație maeștrilor chimiei românești, un omagiu pentru ei.  
           
În prelegerea sa, savantul a insistat în special asupra legăturilor care există între chimia anorganică din România și chimia anorganică din Republica Moldova, pentru că originile sunt comune. „Este un lucru fascinant ca să vezi că din laboratorul marelui chimist român Nicolae Costăchescu au provenit doi titani ai chimiei anorganice, unul care a creat o puternică școală de chimie coordinativă în România, prof. Gheorghe Spacu, iar pe de altă parte, profesorul și academicianul Antonie Ablov, care a creat o foarte puternică școală de chimie coordinative din Republica Moldova. Din ambele școli au provenit apoi alți mari cercetători atât în România, cât și în Republica Moldova. Și, deși drumurile au fost zeci de ani separate, sunt fericit că între chimiștii din România și din Republica Moldova se stabilesc relații de colaborare spontane, nu pentru că trebuie, ci pentru că avem nevoie unii de alții”, a punctat prof. Marius Andruh. Evitând superlativele, că nu-i plac în atare context, academicianul a invocat mai multe personalități, domeniile lor de cercetare, prezentând un scurt istoric al dezvoltării cercetărilor ştiinţifice în domeniul chimiei în spaţiul românesc.
 
Discursul său științific, pe care îl putem trece în registru și ca pe unul artistic, a fost condimentat cu o serie de citate cu un profund mesaj al marilor gânditori ai lumii,proiectând astfel chimia în raport cu artele, cu istoria, cu lumea.„Chimia are probabil cea mai incitantă, mai fascinantă, în mod sigur, cea mai romantică istorie dintre toate științele”, a venit în context cu citatul eminentului neurolog și scriitorului de succes Oliver Sacks. Sau: „Pentru a reuși să transmiți știința, trebuie să fii tu însuți creator de știință sau, cel puțin, să te străduiești ca să fii”, de chimistul român Costin D. Nenițescu. Prin acestea, dar și multe alte citate aduse în contextul genericului conferinței, savantul a reușit să treacă cu eleganță ștacheta înaltă a multor evenimente culturale, iar povestea pe care a vrut s-o spună, a fost de-a dreptul surprinzătoare, atractivă pentru public și a creat o anumită stare care, cu siguranță te face să îndrăgești și mai mult chimia. 
 
Acad. Aurelian Gulea, coordonatorul Secției de Științe Naturale și Exacte i-a mulțumit acad. Andruh pentru că a acceptat invitația de a veni la Academie cu această prelegere. Domnia Sa a mărturisit că de multe ori a ascultat prelegerile dl academician și permanent a fost fascinat de modul de prezentare, artistic și foarte convingător, dar totodată și pe înțelesul studenților, astfel încât nici nu simți cum trece timpul. „Vreau să spun că acest studiu este original. Eu prima dată aud o astfel de generalizare de dezvoltare a chimiei anorganice în spațiul românesc și noi, cei de la anorganică, ne mândrim că acad. Ablov a fost cel care, făcând școala la Iași, la profesorul Costachescu, după aceea la Chișinău, a fost cel care a fondat aici prima facultate de chimie, primul institut, prima școală importantă în Republica Moldova. Mă mândresc cu faptul că l-am cunoscut pe acad. Andruh, prin lucrările sale care sunt de excepție și sunt foarte apreciate în lumea chimiștilor, 7700 de citări și indicele cel mai înalt în România. Felicitări dl academician și vă mulțumesc pentru colaborările pe care le aveți cu chimiștii din Republica Moldova”, a menționat acad. Gulea.   

Doctor în chimie, conferenţiar universitar, Viorica Gladchi, decanul Facultăţii Chimie şi Tehnologie Chimică, USM, consideră că prelegerea, pe care a susținut-o acad. Marius Andruh este foarte importantă pentru studenți, pentru formarea lor profesională, dar și pentru diversificarea cunoștințelor în domeniu, nu doar al chimiei, dar și relațiilor între știință din România și știința din Republica Moldova. „Este foarte important ca tinerii universitarii să vadă că savanții noștri sunt cotați nu doar la scară națională, dar și cea internațională. Mi-a plăcut foarte mult aprecierea chimiștilor din Republica Moldova. Este foarte plăcut să știi că savanții de talie europeană apreciază știința din Republica Moldova, inclusiv prin savanți renumiți precum Ablov, Bersuker, Turtă, Gărbălău ș.a.”, a subliniat decanul Viorica Gladchi,
 
„Am avut frumoasa ocazie de a asculta prelegerea dlui Marius Andruh. Îl cunosc de când îmi făceam post-doctoratul la Rio de Janeiro. Dumnealui avea o colaborare cu universitatea de acolo, Universitatea Federală Fluminense și de atunci avem o colaborare științifică profesională.
Ori de câte ori acad. Andruh face o prezentare, vedem pasiunea de chimist, dar aici observăm de fapt un amestec dintre literatură și chimie, ceea ce după mine de fapt sunt caracteristicile unui om îndrăgostit de ceea ce face”, și-a împărtășit impresiile dr. Sergiu Calancea, lector universitar, Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, USM.          
Și studentul Vladimir Sadohin, anul III, Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea chimie, USM a rămas impresionat de prelegerea l-a care a asistat. „Este foarte frumoasă colaborarea dintre universitățile din România și Republica Moldova și eu consider că impactul basarabienilor pentru dezvoltarea chimiei în general este considerabil și găsesc lucrul acesta foarte frumos”, a spus Vladimir.         
 
A doua zi, la Institutul de Chimie, acad. Marius Andruh a susținut o prelegere cu titlul „Polimeri de coordinare: noi căi de sinteză, topologii și proprietăți”.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM