Conferință științifică dedicată problemelor demografice din Republica Moldova

2018-10-26
 

Academia de Ştiinţe Medicale din Republica Moldova a marcat 20 de la fondare. Cu acest prilej, la Academia de Științe a Moldovei, a avut loc Conferinţa Naţională de Demografie Medicală cu participare internaţională cu genericul „Tendinţele fenomenelor demografice din Republica Moldova şi păstrarea genofondului Ţării”. Evenimentul a avut loc la 26 octombrie 2018 și a întrunit specialiști în domeniu din România, Ucraina, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova.

La deschiderea lucrărilor Conferinței a participat conducerea AȘM, în frunte cu președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, președintele Comisiei Parlamentare protecție socială, sănătate şi familie, dna Valentina Buliga, acad. Serghei Pirojkov vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, reprezentanți ai Președinției, Guvernului, directori de institute, cercetători.

Lucrările Conferinței au fost deschise de președintele Academiei de Științe Medicale din RM, acad. Gheorghe Ţîbîrnă, care a salutat prezența la forul științific, în special a savanților, care, prin studiile și publicațiile lor, au contribuit la dezvoltarea științei demografice din țara noastră, inclusiv academicienii Gheorghe Paladi, Teodor Furdui, Stanislav Groppa, Gheorghe Duca, Ion Mereuță, m.c. Alexandru Stratan, prof. univ. Valeriu Sainsus, prof. univ. Dumitru Tintiuc, prof. univ. Constantin Matei, conf. univ. Olga Gagauz, conf. univ. Olga Penina, dna Valentina Buliga, dl Boris Gâlcă ș.a. De asemenea, acad. Tîbîrnă a mulțumit oaspeților din străinătate care au răspuns invitației de a marca împreună această frumoasă aniversare. „În zilele noastre, în contextul globalizării, în condițiile fenomenelor demografice din lume, dar și din țara noastră, comunitatea științifică medicală nu poate rămâne indiferentă față de problemele demografiei. Trezesc îngrijorare indicii stării demografice, indicii natalității și mortalității, sporul natural negativ. Toate acestea, plus migrarea și îmbătrânirea populației ne impun să abordăm cu severitate această problemă, să găsim căi pentru soluționarea cât mai rațională a acestora. Necesită a fi discutate și cauzele mortalității înalte prin diverse maladii, care se întâlnesc în republica noastră, precum maladiile cardiovasculare, oncologice, tractul digestiv, traumatismele, bolile infecțioase etc.”, a menționat acad. Gheorghe Țîbîrnă, precizând că în cadrul acestei conferinței vor fi discutate anume aceste probleme, precum și cele ale îmbătrânirii populației, speranței de viață, fenomenul migrației și multe alte probleme care constituie dinamica demografiei medicale. „Soluționarea acestor probleme va contribui la păstrarea genofondului nostru, la supraviețuirea noastră ca țară, ca popor”, consideră savantul.

Un mesaj de salut participanților la for a adresat președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele AȘM a mulțumit acad. Gheorghe Țîbîrnă pentru inițiativa de a marca aniversarea Academiei de Științe Medicale, pe care a fondat-o acum 20 de ani, printr-o conferință științifică de atare anvergură. „Tradiția de a avea o Academie de Științe Medicale, Agricole este în mai multe țări, a remarcat acad. Duca și este bine că există o conlucrare între ele. Îmi pare foarte bine că organizatorii au venit cu inițiativa de a pune accent pe problema demografică, care este foarte actuală nu doar în Republica Moldova, dar, în general, în lume. De soluționarea acestei probleme depinde dezvoltarea economică, sănătatea, bunăstarea”, a punctat președintele Duca, remarcând în context personalitatea acad. Gheorghe Paladi, care a fost prima în Republica Moldova care a început promovarea acestui domeniu, acad. Serghei Pirojkov, fost Ambasador al Ucrainei în Republica Moldova aproape 8 ani, care este unul din fondatorii Institutului de Cercetări Demografice în Ucraina, dna Valentina Buliga, care se ocupă cu aceste probleme sociale în Parlament și care a susținut constant promovarea demersurilor ce vizează aceste probleme. Drept rezultat a fost creat un Centru de demografie în cadrul Institutului de Cercetări Economice, director al căruia este m.c. Alexandru Stratan. „Deoarece medicina este o parte a problemelor demografice, cunoscând tendințele, acad. Paladi, împreună cu o echipă de la ASEM, au început să promoveze în domeniul cercetărilor economice această problemă demografică. Practic, s-au unit forțele și s-a creat acest cluster virtual și eu mă bucur că astăzi sunteți toți aici și sunteți preocupați de soluționarea acestei probleme care ar trebui să ne îngrijoreze pe fiecare”, a spus președintele Duca. Președintele AȘM a prezentat și câteva cifre statistice care denotă starea actuală din acest domeniu, venind cu doleanța ca organizatorii să elaboreze niște recomandări care să fie transmise autorităților pentru a fi luate decizii la nivelul corespunzător.

„Îmi face deosebită plăcere să fiu astăzi la un eveniment de o semnificație majoră pentru țara noastră, dat fiind faptul că de ani de zile Republica Moldova se confruntă cu probleme de ordin demografic, iar în cadrul acestui eveniment avem șansa să analizăm profund acest aspect prin prisma factorilor de răspundere și comunității academice, inclusiv a intervenției medicale calitative”, a menționat în cuvântul său inaugural președintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, dna Valentina Buliga. Legislatorul vede această conferință drept o mobilizare a eforturilor tuturor acestor factori în vederea redresării situației demografice în țara noastră, adaptarea la structura populației în proces de îmbătrânire și prevenirea consecințelor socioeconomice ale acestor schimbări. În luarea sa de cuvânt parlamentarul a adresat cuvinte de recunoștință, în special acad. Gheorghe Țibârnă, care de-a lungul timpului, a demonstrat nu doar performanța științifică a instituției neguvernamentale pe care o reprezintă, dar și preocuparea Academiei de Științe Medicale pentru viitorul Republicii Moldova. „Prin atractivitatea intensă de reflecție asupra dezvoltării Republicii Moldova în următoarele decenii, dincolo de rolul său, Academia de Științe Medicale a avut o contribuție esențială de-a lungul timpului și în dezvoltarea educației și sănătății în Republica Moldova. În viitor, evoluțiile economice vor depinde cu atât mai mult de investițiile în sănătate, educație, cercetare. De aceea, cu ocazia acestei zile simbolice, a celor 20 de ani de muncă asiduă, mă simt onorată să recunosc meritele celor care și-au pus viața în slujba cunoașterii în domeniul sănătății”, a punctat oficialul, specificând că într-o lume aflată într-o continuă și rapidă transformare, marcată de schimbări, devine cu atât mai relevantă educația academică în domeniul sănătății de înalt nivel. Deputatul Buliga și-a exprimat speranța că specialiștii reuniți la conferință vor discuta problemele actuale ce țin de fenomenele demografice din Republica Moldova, de bunele practici din alte țări, de experiențele acumulate și concluziile făcute, care vor da posibilitatea de a identifica căi de îmbunătățire a politicilor și a planurilor de acțiuni pentru viitor, a politicilor adaptate specificului național și regional, în care să fie implicate toate forțele politice și sociale.

Acad. Serghei Pirojkov, vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei a exprimat onoarea de a fi prezent la eveniment nu doar pentru că și-a dedicat toată viața cercetării problemelor demografice, dar pentru că aproape 8 ani i-a petrecut în Republica Moldova, în calitate de ambasador. Excelența Sa a exprimat speranța că având calitatea de ambasador, a contribuit la dezvoltarea relațiilor de colaborare între Ucraina și Republica Moldova pe mai multe dimensiuni, iar în calitate de savant, a luat parte la organizarea multiplelor cercetări academice din Republica Moldova cu inițiativa și acordul conducerii AȘM, care s-au soldat cu elaborarea multor lucrări științifice, publicații. Academicianul Pirojkov a exprimat onoarea de contribui la crearea Centrului de demografie din cadrul INCE, prilej cu care felicită toți demografii din țară pentru cercetările de succes pe care le-au înregistrat, lucru foarte important pentru politicul statului, pentru conducerea țării. Fiind prezent la eveniment în calitate de vicepreședinte al Academie Naționale de Științe a Ucrainei, academicianul a transmis în numele Prezidiumului Academiei și personal, al acad. Boris Paton, președintele ANȘU, felicitări savanților din cadrul Academiei de Științe Medicale cu ocazia aniversării a 20-a de la fondare. „Îmi este plăcut să remarc că astăzi ne-am adunat în această sală, care pentru mine are o semnificație deosebită, deoarece aici, la timpul meu, mi s-a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AȘM, drept pentru care mulțumesc conducerii Academiei de Științe a Moldovei și celor care au susținut acest demers”, a subliniat savantul, dorind succes lucrărilor conferinței. În cadrul sesiunii în plen, acad. Pirojkov a susținut și o comunicare științifică la tematica Conferinței.

Acad. Grigore Belostecinic, rector ASEM, a ținut să adreseze felicitări fondatorilor Academiei de Științe Medicale din Republica Moldova care marchează 20 de ani, mărturisind că ASEM a fost și mai rămâne a fi unica universitate din țară care pregătește cadre de cea mai înaltă calificare pentru domeniul demografic la specialitatea demografia și economia populației”, a remarcat rectorul Belostecinic, specificând că pe parcursul a 15 ani, fiind membru al Comisiei guvernamentale pe probleme de populație și dezvoltare, au fost organizate multiple discuții pe tema evoluțiilor demografice în Republica Moldova. „Proporțiile pe care le atinge această migrație, cu referință la Republica Moldova, devin deja critice și ar putea să aibă o influență negativă asupra securității sociale și economice a Republicii Moldova pe viitor. Trebuie să recunoaștem că există această problemă și este important că a fost organizată această manifestare științifică”, a menționat savantul, precizând că populația, evoluțiile demografice este domeniu cel mai important și strategic pentru viitorul Republicii Moldova, pentru cercetare pentru perioada care urmează.

Cu prilejul aniversării a 20-a de la fondarea Academiei de Științe Medicale din Republica Moldova, dr. Corneliu Popovici, Consilier prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării a transmis participanților un mesaj din partea Președintelui Igor Dodon. „Îmi face plăcerea să vă salut cu ocazia inaugurării lucrărilor conferinței și să adresez calde cuvinte de felicitare membrilor Academiei de Științe Medicale din RM care aniversează doua decenii de la fondare. Este și un frumos motiv de a vă exprima recunoștință pentru dedicație, pentru profesionalism și credință jurământului hipocratic. Sunt bucuros să constat că acest important eveniment întrunește personalități notorii ale medicinii din țara noastră și de peste hotare, precum Ucraina, Polonia, Federația Rusă, România, fapt ce demonstrează valoarea specialiștilor moldoveni și aprecierea cercetărilor științifice realizate în Republica Moldova la nivel internațional, precum și legăturile profesionale și prietenești între medicii teoreticieni și practicieni din lumea întreagă”, se arată în mesajul Președintelui. Consilierul Popovici a dorit participanților succese, sănătate, putere de muncă în atingerea obiectivelor propuse și împlinirii profesionale.

În cadrul sesiunii plenare acad. Gheorghe Țîbîrnă a prezentat un raport despre activitatea Academiei de Științe Medicale din Republica Moldova, în care a trecut în revistă parcursul istoric al Academiei, colaborările, rezultatele activității, membrii de onoare care au completat familia academică timp de 20 de ani de la fondare. Acad. Gheorghe Paladi a ținut o conferință la tema „Evoluția fenomenelor demografice în Republica Moldova”. Acad. Teodor Furdui, prim-vicepreședinte de onoare al AȘM și dr. Valentina Ciochină au conferențiat la subiectul „Sănătatea populației și reproducerea descendenților sănătoși – probleme majore ale societății și obiective prioritare ale sanocreatologiei”.

În comunicările științifice ale participanților, au fost analizate pe parcursul zilei fenomenele demografice din Republica Moldova: natalitatea și tendințele ei, mortalitatea și cauzele ei – maladiile cardiovasculare, tumorile maligne, bolile digestive, traumele și otrăvirile, maladiile aparatului respirator, fiind discutat fenomenul îmbătrânirii populației, migrației. De asemenea, au fost evidențiate mecanismele de păstrare a fondului genofondului țării, de protecție a maternității, de stimulare a natalității, de ameliorare a sănătății și asistenței medico-sociale a bătrânilor.

Evenimentul a inclus și acordarea distincţiilor Academiei de Ştiinţe Medicale din Republica Moldova unor personalităţi din țară și din străinătate. La finele Conferinței a fost adoptată o Rezoluție și un Apel către guvernarea țării.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM