Președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție AȘM - Medalia „Dimitrie Cantemir”

2018-11-05
 

În contextul Zilelor Literaturii Azere în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 1-5 noiembrie, Academia de Științe a Moldovei l-a decorat pe scriitorul, regizorul și scenaristul Anar/ Anar Rasul oglu Rzayev, președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, cu cea mai înaltă distincție academică - Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Evenimentul de conferire a distincției a avut loc, la 2 noiembrie curent, într-un cadru festiv, la care a participat conducerea AȘM, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură din Republica Moldova, precum și o delegație din Azerbaidjan, în frunte cu președintele Uniunii Scriitorilor, Anar, constituită din renumiți poeți, scriitori, traducători. Ședința festivă a fost onorată și de prezența Ambasadorului Azerbaidjanului în Republica Moldova, E.S. Gudsi Dursun oglu Osmanov și președintelui Congresului Azerilor din Republica Moldova, Vugar Novruzov.
 
„Suntem foarte bucuroși de prezența delegației din Azerbaidjan în incinta Academiei de Științe a Moldovei, iar conferirea celei mai prestigioase distincții academice remarcabilului scriitor Anar Rasul oglu Rzaev este un eveniment foarte important pentru instituția noastră”, a spus președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. În Laudatio rostit cu prilejul conferii distincției, președintele AȘM a făcut ă incursiune în itinerarul biografic al protagonistului, în care a parcurs etapele carierei sale de creație, conturându-i portretul complet al unui scriitor consacrat, cunoscut și ca scenarist și regizor. Academicianul a subliniat că scriitorul Anar a adus o contribuție însemnată la îmbogățirea literaturii azere și a celei universale, iar în calitate de președinte al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan are un rol important în refacerea punților culturale și literare dintre Republica Azerbaidjan și Republica Moldova. Preşedintele Duca i-a dorit omagiatului sănătate pentru ani mulţi, în care să se bucure de creația artistică care i-a devenit destin, precum și de apreciere şi consideraţie atât în țara sa, cât și în lume și asta pentru că, cultura a fost dintotdeauna acea legătură spirituală care uneşte reprezentanţii popoarelor pentru prosperarea atât a generațiilor actuale, cât și celor viitoare.
 
În luarea sa de cuvânt, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu a subliniat importanța acestui eveniment din cadrul unui program mai amplu al Uniunii Scriitorilor și AȘM, de renaștere a relațiilor, de dezvoltare a relațiilor dintre scriitorii și savanții din Republica Moldova. „Suntem bucuroși că inaugurarea practică a acestor zile a continuat la Academie printr-un eveniment important ce a prevăzut un amplu schimb de păreri, discuții pe marginea relațiilor noastre, traducerii din literatura noastra și un eveniment ce a inclus și acordarea Medaliei „Dimitrie Cantemir”, scriitorului Anar Rasul oglu Rzayev, un scriitor important tradus în mai multe limbi, inclusiv, în limba română. Este prezent cu cărți apărute la București și în Republica Moldova. „Berbecul alb, berbecul negru” fiind una din cărțile sale emblematice”, a punctat președintele US, Arcadie Suceveanu, căruia i-a fost conferit, în același cadru festiv, carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan.
 
Președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar, a mulțumit pentru primirea caldă în incinta Academiei de Științe a delegației azere, exprimând considerație pentru conferirea înaltei distincții academice, lucru ce îl onorează enorm. Oaspetele azer a afirmat că cele două țări, care timp de două secole au o istorie asemănătoare, iar această este o motivație distinctă de a depune eforturi comune ca literaturile să fie cunoscute pe plan internațional.
 
Totodată, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Amar, au semnat un acord de colaborare, în scopul susținerii și implicării în proiecte comune în domeniul culturii, precum și promovării relațiilor de prietenie între cele două țări.
 
Ședința festivă a fost precedată de o întâlnire a președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca și președintelui Uniunii Scriitorilor din RM, Arcadie Suceveanu, cu delegația de scriitori din Azerbaidjan, la care a fost prezent Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, E.S. Gudsi Dursun oglu Osmanov și președintele Congresului Azerilor din Republica Moldova, Vugar Novruzov, un susținător al multiplelor proiecte culturale din țara noastră. În cadrul întrevederiipărțile au făcut un amplu schimb de păreri și discuții pe marginea traducerii din literatura noastră, opinii fructuoase și aplicate privind dezvoltarea relațiilor de mai departe dintre cele două țări, care, în opinia lor, cu siguranță se vor multiplica și înmulți.
Șirul evenimentelor din cadrul Zilelor Literaturii Azere a continuat la Biblioteca Națională cu o serata literară moldo-azeră, având drept generic ,,Dialog intercultural. Recital poetic”, în cadrul căreia au fost lansate volumele „Capul” de Elçin (traducere de Alexandru Vakulovski) și „Maimuța comandantului de campanie” de Ajdar Ol (traducere de Nicolae Spătaru); antalogiei de proză scurtă azeră în limba română „Scrisoare pentru tata, a revistei „Dünya adabiyyati” (Literatura universală), număr dedicat literaturii din Republica Moldova.
 
Tot în cadrul seratei literare a fost lansat CD-ul „Dimitrie Cantemir – primul autor de muzică turcă modernă”, realizat de academicianul Gheorghe Mustea, dirijorul orchestrei Companiei „Teleradio-Moldova”, cu sprijinul președintelui Congresului Azerilor din Republica Moldova, Vugar Novruzov. Menționăm și faptul că sâmbătă, 3 noiembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc lansarea romanului „Berbecul alb, berbecul negru” de Anar (traducere de Igor Volnițchi).
 
Zilele Literaturii din Azerbaidjan în Republica Moldova sunt organizate de către Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.
 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM