De Ziua profesională, oamenii de știință au vorbit altfel despre știință și universul ei

2018-11-14
 

Peste 30 de instituții de cercetare din țară au participat, de Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, la Muzeul Național de Istorie, la o manifestare dedicată inovaţiei şi ştiinţei într-o nouă abordare a interacţiunii dintre cercetători şi publicul larg. Vizitatorii au avut şansa de a descoperi știința altfel, dar și universul acesteia cu oamenii din laboratoare şi din spatele experimentelor. Curioșii au avut posibilitatea unică și inedită de a discuta pe viu cu savanți cu renume din țară, cercetători, inventatori, care s-au interesat și cum poți să urmezi o carieră în cercetare. 

Prezent la eveniment, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM a menționat că aceasta esteo manifestare științifică, o expoziție a realizărilor sau producției științifice, la care participă institutele de cercetare, colectivele universităților. Prim-vicepreședintele AȘM consideră că rezultatele care sunt demonstrate în cadrul expoziției denotă nivelul înalt al cercetărilor și demonstrează încă o dată că, grație acestui fapt, țara noastră are o imagine bună în Europa, dar și în lume, or aceasta este și motivul pentru care comunitatea științifică câștigă granturi destul de solide de la Comisia Europeană. „Tot ce avem astăzi ca realizări se datorează lucrului, efortului colaboratorilor științifici. Numai consacrarea cercetătorilor, devotamentul lor, dăruirea de sine a adus la faptul că noi astăzi suntem respectați și apreciați în lumea științifică la nivel global”, a punctat acad. Tighineanu.
 
Întrebat cu ce este prezent Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice la Zilele Științei, dr. hab., Victor Juc, vicedirector a menționat că la cea de-a VIII-a edițiea Zilei Științei, marcate în Republica Moldova, ICJPS a venit cu ultimele realizări în domeniul științelor, monografii, culegeri de articole și articole din reviste consacrate problemelor ce țin de modernizarea politico-juridică și social-economică a Republicii Moldova, necesităților de securitate și problemelor ce vizează structura socială. De asemenea, Institutul a organizat și o victorină, iar cei care răspundeau corect la întrebări primeau în dar câte un drapel al UE. Cu prilejul sărbătorii, vicedirectorul Juc i-a  felicitat pe toți cei care sunt implicați în cercetarea științifică.
 
Director al Bibliotecii Științifice (Institut) „Andrei Lupan”, dr. hab., Constantin Manolache, a menționat că încadrul activităților programate pentru Ziua Internațională a Științei, instituția a fost prezentă cu rezultatele obținute în cadrul cercetărilor pe două dimensiuni: cercetări enciclopedice și cercetări de istorie a științei. În cadrul acestor cercetări instituția a obținut rezultatele care au permis elaborarea unor lucrări ce vizează suportul pentru cunoașterea bazelor statului, precum Ediția „Republica Moldova. Enciclopedie”, care fost distribuită în bibliotecile publice; cartea „Simbolurile Naționale ale Republica Moldova”; Ediția jubiliară „Republica Moldova la 25 de ani” și alte volume care se încadrează în această tematică. Directorul Manolache s-a arătat mândru de Colecția „Biobiblografie”, elaborată în cadrul cercetărilor enciclopedice, care în prezent numără peste 30 de volume. Domnia Sa a precizat că această colecție va continua prin elaborarea de noi biobibliografii cu referire la personalitățile marcante din domeniul cercetării științifice din RM.
 
Cât privește domeniul istoriei științei, directorul Bibliotecii planifică elaborarea unor broșuri tematice care se vor axa pe biografiile științifice ale savanților, astfel încât vor fi îmbinate armonios cercetările enciclopedice cu cercetările de istoria științei și asta pentru a completa vidul științific și editorial pe domeniile necesare. Dr.hab. Constantin Manolache a mărturisit că cel mai mult a atras atenția vizitatorilor Ediția „Republica Moldova. Enciclopedie”. A suscitat interesul vizitatorului însă și Colecția „Biobibliografie”, aceasta denotă faptul că oamenii sunt interesați de biografia personalităților din domeniul științei. Au furat privirile vizitatorilor și celelalte lucrări, editate de Bibliotecă, lucru ce onorează instituția.
 
„Știința este extensia și dezvoltarea supremă a gândirii critice, atât de indispensabilă unei societăți moderne. De aceea mă bucură prezența în număr atât de mare a copiilor și tinerilor interesați de tot ceea ce înseamnă știință și progres”, a subliniat dna Elena Belei, Secretarul de stat al MECC în deschiderea evenimentului. Oficialul și-a exprimat întreaga admirație pentru comunitatea științifică din Republica Moldova, apreciind efortul depus de fiecare cercetător la dezvoltarea domeniilor științei și inovării.
 
Ziua Științei pentru Pace și Dezvoltare a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM