Intenții optimiste de colaborare privind transferul tehnologic între cele două maluri ale Nistrului

2018-11-21
 
Academicianul Gheorghe Duca și academicianul Boris Gaina, au avut, la  20 noiembrie, o întâlnire cu reprezentanții Întreprinderii de vin și coniac „Kvint” S.A. din Tiraspol - Galina Polzicova, director adjunct pentru calitate și Natalia Toponova, director adjunct pentru producere. La întrevedere a participat inventatorul emerit, inginer Vladimir Verbanov, directorul întreprinderii Higieiacom SRL.
 
Oaspeții s-au arătat interesați de elaborările academicienilor Gheorghe Duca și Boris Gaina, precum și ale inventatorului Vladimir Verbanov, care, în cadrul unui proiect de transfer tehnologic al AȘM, elaborează proiecte, construiește utilaj tehnologic, iar împreună cu academicienii colaborează asupra optimizării procesului tehnologic de producerea uleiului, prafului de sămânță (înlocuitor de praf de cacao) care este un produs foarte deficitar și scump pe piața Europei de Răsărit ș.a. Astfel, Întreprinderea „Kvint”, având cantități enorme de materie primă,identifică oportunități de a deschide o secție de procesare a materiei prime pentru ca aceasta parțial să fie utilizată parțial pentru a obține producția cerută pe piață, precum și pentru utilizarea ei la îngrășarea solurilor în vii.
 
Gazdele le-au prezentat oaspeților tiraspoleni produsele elaborate, inclusiv, uleiul din semințe de struguri „Akademos”, praful semințelor de struguri care este un semiprodus obținut după extragerea uleiului,bioetanolul, un produs pentru industria chimică, farmacologie, pentru producerea băuturilor tradiționale (rachiul moldovenesc), precum și concentratul de antoceani sau așa-zisul oenoconcentrat. Potrivit oamenilor de știință, aceste produse sunt deja solicitate pe piețele din Austria, Federația Rusă, Belarus. „Cred că în timpul apropiat,în colaborare cu cei mai mari procesatori de struguri, aceste elaborări academice vor vedea lumina zilei. Suntem bucuroși de faptul că transferul tehnologic alactivității noastre de mai mulți ani se realizează, prinde contur, iar economia națională primește produselenoastre, solicitate nu doar pe piața noastră,ci și pe piața țărilor vecine”, a menționat acad. Boris Gaina.   
        
Totodată, acad. Gheorghe Duca a venit cu mai multe propuneri și posibilități de colaborare cu întreprinderea „Kvint”, iar la una din proximele întâlniri, ar fi oportun ca părțile să discute problema revenirii, în industria vitivinicolă, la obținerea acidului tartric, unul din acizii importanți ce se găsesc în vin, dar și unprodus foarte solicitat pe piața UE.
 
Reprezentanții întreprinderii „Kvint” s-au arătat foarte impresionați de cele relatate și demonstrate și au solicitat să viziteze și secțiilede producere din Chișinău și Ghidighici, unde ar dori să se familiarizeze cu rezultatele savanților, să vadă pe viu cum derulează procesul tehnologic și alte aspecte de care sunt interesați. Ulterior, vor studia realizările implementate în Moldova, Ucraina și Gagauzia, iar toate propunerile expuse în cadrul întrevederii de către savanți vor fi examinate în comun cu conducerea „Kvint”.
 
Părțile au exprimat, totodată, speranța că, în timpul cel mai apropiat posibil, va fi încheiat un acord de colaborare între AȘM și Întreprinderea „Kvint” S.A. pentru a putea participa împreună la implementarea realizărilor savanților, cu atât mai mult cu cât academicienii Duca și Gaina au deja o colaborare de mai mulți ani Institutul de Agricultură din Tiraspol.
 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM