Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Malta în RM

2018-12-13
 

Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a avut, la 13 decembrie 2018, o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Malta în Republica Moldova, cu sediul la București, E.S. Lino Bianco. În vizita sa de curtoazie, Excelența Sa a fost însoțit de Consulul onorific al Republicii Malta în Republica Moldova, dr.hab., prof. univ. Adrian Hotineanu.

Discuțiile părților s-au axat pe identificarea și stabilireaunor punți și repere de colaborare de perspectivă între Academia de Științe a Moldovei și instituțiile similare ale Republicii Malta, inclusiv inițierea unor activități care ar stimula relațiile de cooperare, demararea unor proiecte comune, schimb de cercetători, vizite de lucru, participare în conferințe științifice etc.
 
Prim-vicepreședintele AȘM a mulțumit ambasadorului maltez pentru interesul și disponibilitatea de a vizita Academia de Științe a Moldovei. În contextul implementării reformelor în sfera cercetare-dezvoltare, prim-vicepreședintele Tighineanu a informat înaltul oaspete despre starea actuală a științei, impactul reformelor asupra cercetării, în condițiile transferului institutelor de cercetare din cadrul AȘM în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, crearea Agenției Naționale de Cercetare-Dezvoltare, responsabilă de finanțarea proiectelor prin concurs, relevând totodată aspecte privind rolul actual al Academiei de Științe a Moldovei pe plan intern și extern.
 
La rândul său, E.S. Lino Bianco a mulțumit prim-vicepreședintelui Ion Tighineanu pentru primirea caldă, manifestând deschidere privind inițierea unor relații de cooperare între cele două state pe diverse segmente. Diplomatul a menționat că aceasta este prima sa vizită în Republica Moldova. Până a deveni ambasador a fost profesor în Malta, foarte mult timp, a predat istoria și teoria arhitecturii. „Consider că aceasta este o oportunitate pentru mine, pentru a vă cunoaște pe dumneavoastră și populația din Republica Moldova. Cred  că este foarte important acest lucru, deoarece totul începe de la colaborare, iar când vorbim despre cercetare, aceasta este deja o relație și de colaborare și de prietenie și aici importantă este și încrederea. Noi nu avem academie, dar senzația mea de a mă afla în academie, acum, de ceva timp, o văd ca pe o oportunitate de a discuta și a dezvolta anumite idei, proiecte pentru a ne cunoaște mai bine și a încerca de a realiza ceva util pentru ambele țări”, a subliniat diplomatul.
 
Prim-vicepreședintele Tighineanu a reiterat că Republica Moldova este o țară mică, respectiv cu o piață mică, motiv pentru care întâmpină mai multe impedimente în procesul de implementare a rezultatelor științifice, a tehnologiilor noi. „Noi suntem foarte interesați în integrarea în spațiul european de cercetare-inovare, care oferă deopotrivă oportunități pentru implementări. De asemenea, noi suntem foarte interesați în colaborarea cu țara dumneavoastră, iar prin intermediul prof. Adrian Hotineanu am putea crea anumite punți de cooperare, cu atât mai mult că în Malta activează mai mulți experți tineri din Republica Moldova, în special, în domeniul IT. Ar fi bine să cunoaștem diaspora de acolo și ulterior să încercăm să promovăm proiecte comune la nivel european. Consider că vizita dumneavoastră este ca un dar pentru noi, a subliniat acad. Tighineanu, exprimând gratitudine înaltului oaspete pentru vizită și pentru intențiile Excelenței Sale de a identifica oportunități de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, precum și cu alte entități din țara noastră.
 
La finele vizitei, E.S. Lino Bianco a vizitat Sala Azurie și Muzeul Academiei de Științe a Moldovei și a lăsat un mesaj în Cartea de onoare a instituției.
 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM