Un Centenar de presă românească a adus împreună mediul academic cu cel cultural și politic

2018-12-22
 

 Acad. Eugen Simion: „În momentul de faţă, cred eu, media în general are un rol esenţial. Eu cred că în epoca globalismului are un rol etic extraordinar, un rol moral şi un rol naţional, dacă vorbim de identitate, media în primul rând este chemată să apere”.

Gala „100 de ani în presa românească”, un eveniment organizat sub înaltul patronaj al Academiei Române, a avut loc la 20 decembrie 2018, la Palatul Patriarhiei din București, în Aula „Teoctist Patriarhul”. 
 
Evenimentul a fost realizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și a onorat memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru poporul român, care au luptat împotriva cenzurii, care au realizat Unirea, celor 100 de ani de presă despre România şi români, oriunde s-ar afla ei. După cum s-a remarcat în debutul manifestării, Gala „100 de ani în presa românească” a adus laolaltă mediul academic cu cel cultural și politic.
 
La Gală au participat membri ai Academiei Române, parlamentari, miniștri, politicieni, istorici, jurnalişti de limbă română din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Israel, precum și urmaşi ai marilor gazetari de acum 100 de ani, celor care au făcut presă în timpul celui de-al doilea război mondial, celor care au dat viaţă televiziunii, cei care au trăit momentul 1989 şi mai ales post-1989.
 
Gala unui centenar de presă românească s-a bucurat de prezența academicianului Eugen Simion, reputat critic și istoric literar, eseist și editor, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, instituție care de peste 150 de ani reprezintă un reper în cercetare și în cultura românească. „Presa este un organ de luptă și aceasta e menirea lui, este un cronicar al momentului, al timpului și lasă un instrument de luptă. Într-adevăr, în toate momentele importante, de la Mica Unire din 1959 până aproape de timpurile noastre presa este totdeauna prezentă”, a menționat savantul, amintind despre rolul foarte important, dacă nu cel mai important în epocă și anume Nicoale Iorga, despre care, din păcate știm foarte puțin, dar și altor înaintași valoroși.
 
Vorbind despre rolul presei într-un sens mai larg, academicianul și-a exprimat, totodată, regretul că aproape a dispărut presa de hârtie și probabil va despărea ca și literatura, iar literatura de hârtie este cea care păstrează literatura. „Nu știu ce se v-a întâmpla cu acea formulă electronică e ca și cum ai arunca o sticlă în ocean”, a spus cu regret criticul literar, încheindu-și discursul cu un sfat care speră să fie urmat. „În momentul de faţă, cred eu, media în general are un rol esenţial. Eu cred că în epoca globalismului are un rol etic extraordinar, un rol moral şi un rol naţional, dacă vorbim de identitate, media în primul rând este chemată să apere”, a atras atenția academicianul, evidențiind punctual rolul etic al jurnalismului.
 
Academicianului Eugen Simion i-a fost decernată Diploma specială „pentru puntea creată prin gând și prin faptă între România lui 1918 și România anului 2018”. Diploma respectivă a fost decernată și unor jurnaliști pentru contribuție deosebită în domeniu, în context Centenar.
 
În cadrul manifestării a fost prezentat în premieră filmul documentar „Marea Unire şi presa vremii”, realizat de jurnalista Cristina Liberis și produs de Raico Cornea, vicepreședintele Uniunii Jurnaliștilor Minorităților Etnice, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Potrivit realizatorului filmului, acesta tratează perioada premergătoare înfăptuirii Marii Uniri, mediatizarea Actului Unirii, precum și ecourile și reacțiile din presa de limba română și din presa străină legate de Marea Unire. Cu intervenții despre rolul presei în aceasta perioadă, în documentar, s-au pronunțat președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, istoric, prof.univ.dr. Dumitru Preda, istoric, col (r) Frederic Guelton, istoric, Mihai Șora, filosof și eseist ș.a.

La finele Galei dedicate presei românești fiecare participant a primit câte un puiet de stejar pe care o să-l sădească acolo unde va dori, ca semn al trăiniciei valorilor, care au fost evocate în cadrul manifestării. Reprezentanților presei le-au dorit ca să nu uite de Centenar, să ducă mai departe aceste povești, să vorbească despre oamenii de altă dată și să se lase inspirați de exemplul lor. 
 
Evenimentul a fost organizat de PSNews, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, parteneri - Trinitas TV, sub înaltul patronaj al Academiei Române. Prezentatorii evenimentului au fost jurnalista Ana Iorga şi istoricul Filip Iorga. 
 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM,
București, 20 decembrie 2018