Au avut loc Adunările Generale ale celor trei secții de științe ale AȘM

2019-02-15
 

În zilele de 14 și 15 februarie 2019, au fost convocate Adunările Generale ale celor trei secții de științe ale AȘM – Secția științe ale Vieții, Secția științe sociale, economice, umanistice și arte și Secția științe exacte și inginerești.

Adunările Generale în secțiile de științe au fost convocate pentru a desemna câte un reprezentant al secțiilor în Comisia de organizare a alegerilor președintelui Academiei de Științe a Moldovei. Ședințele au fost prezidate de conducătorii celor trei secții de științe – m.c. Viorel Prisăcari, acad. Ion Guceacși acad. Ion Tighineanu.
 
În acest sens, precizăm că la 7 februarie curent, Prezidiul AȘM a adoptat hotărârea cu privire la anunțarea Concursului pentru alegerea președintelui AȘM, iar la 12 februarie,Anunțul a fost publicat în ziarul Moldova Suverană, potrivit prevederilor statutare. Luând în considerare cele expuse, urmează ca până la 15 februarie 2019, toate secțiile de științe să-și înainteze câte un candidat în componența Comisiei, pentru a purcede la următoarele etape de activitate procedurală, potrivit actului normativ.
 
Astfel, candidatul din partea Secției științe ale vieții a fost desemnat acad. Gheorghe Cimpoieș; candidatul Secției Secția științe sociale, economice, umanistice și arte, fiind propus acad. Alexandru Roșca și candidatul Secției științe exacte și inginerești – acad. Mitrofan Ciobanu.
 
Menționăm și faptul, că potrivit Statutului AȘM, doi reprezentanți în Comisia respectivă vor fi desemnați de către Prezidiul AȘM, numele cărora va fi anunțat în cadrul ședinței Prezidiului AȘM care va avea în timpul cel mai apropiat.
 
De asemenea,în cadrul Adunărilor Generale a fost abordată problema elaborării Regulamentelor cu privire la activitatea secțiilor de științe. Pentru elaborarea documentului, în secții au fost create comisiide experţi.
 
La compartimentul diverse, în cadrul Secției științe ale vieții, acad. Teodor Furdui a venit cu o propunere, pe care o consideră principială, considerând că actualmente știința și Academia se află într-o stare critică. „Va fi sau nu va fi știința în Republica Moldova?”, s-a întrebat academicianul, care a deținut timp de 8 ani funcția de prim-vicepreședinte al AȘM, în această perioada fiind și coordonatorul Secției Științe ale naturii și vieții. În acest context, academicianul Teodor Furdui a propus să fie constituit, în regim de urgență, un Consiliu de salvare a științei. Membrii secției s-au expus în susținerea propunerii savantului, urmând a fi selectați reprezentanți din rândurile membrilor AȘM, care ar fi un nucleul de organizare a savanților întru salvarea științei.
 
Următoarele Adunări Generale ale secțiilor de științe vor avea loc la începutul lunii martie, când vor fi recomandaţi candidaţiipentru a participa la concursul pentru alegerea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM