Prof. Valentin Celac, un destin de cercetător, de om care lasă urme pentru generațiile care vin, a fost omagiat cu prilejul vârstei octogenare

2019-02-28
 

La 26 februarie curent și-a făcut loc printre rândurile octogenarilor încă un om de știință, dr.hab., Valentin Celac, agrobiolog, botanist, genetician, ameliorator, om devotat muncii, dar mai ales, după se exprimă chiar Domnia Sa, devotat adevărului ştiinţific. Cu prilejul celor 80 de ani împliniți, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, a organizat o ședință festivă, la care au venit să-l ureze de sănătate prietenii și apropiații.  

Evenimentul omagial a fost inaugurat de directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, dr. Larisa Andronic. „Astăzi avem un eveniment mai deosebit, apropiat sufletului nostru, o sărbătoare frumoasă ce ține de un jubileu onorabil, o vârstă a frumoaselor împliniri. Dr. hab. în științe biologice Valentin Celac, care a împlinit vârsta octogenară este în plină forță, cu multe gânduri de viitor, cu realizări frumoase și multe speranțe pentru ulterioarele activități”, a spus în cuvântul său introductiv directorul IGFPP, după care a trecut în revistă itinerarul activității științifice a savantului, performanța rezultatelor obținute pa parcursul anilor, soiurile cele mai performante și omologarea acestora, contribuția savantului la redresarea complexului agroindustrial şi a securităţii alimentare etc. În numele colectivului IGFPP, omagiatului i-a fost înmânată Diploma de recunoștință pentru performanța în cercetare, pentru tot a reușit până azi să obțină, pentru dorința de a continua cu același spirit de inițiativă, cu aceeași forță, dar și cu prilejul venerabilei vârste de 80 de ani.

Să-l ureze de sănătate și viață lungă a venit și acad. acad. Boris Gaina, coordonator al Secției Științe ale Vieții. Academicianul a adresat un mesaj de felicitare din partea conducerii AȘM, dar și a Secției Științe ale Vieții, care au transmis cele mai sincere urări de sănătate, de putere creativă și recunoștință. Domnia Sa a reliefat spectrul larg de calități ale omagiatului fie pe dimensiunea de cercetare, fie pe cea personală, de familie sau prietenie.„ValentinCelac este un om pacific, eu nu l-am văzut să lovească cu pumnul în masă, să vorbească cu voce ridicată, deși erau situații diverse, mai controversate”, a spus acad. Găină. Academicianul și-a presărat discursul și cu o glumiță atunci când l-au întrebat colegii unde aleargă cu cadoul. „Da cum unde alerg? Azi, profesorul Valentin Celac are o dată rotundă, 80 de ani”, la care vine și răspunsul: „A găsit și el cu ce să se laude, de parca noi suntem mai tineri”, prin aceasta, a precizat acad. Gaina, dorind să evidențieze prin aceasta nu vârsta pe care o marchează profesorul, dar energia pe care o degajă eminentul cercetător.                                  

În cadrul manifestării omagiale a fost proiectat un documentar video despre activitatea dlui profesor Valentin Celac, intitulat sugestiv „Bob cu bob destin adună”, realizat de o echipă de jurnaliști de la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, ghidată de dr. Andrei Dumbrăveanu, acesta fiind și un cadou pentru onoratul zilei. „Am încercat cu tinerii noștri să promovăm ceea ce am promovat întotdeauna, știința în mass-media, știința și omul de știință, pentru că este o dramaturgie aparte, cercetarea este ceva care te duce în necunoscut, dar trebuie să știi cum să-l antrenezi pe omul de știință ca să te ducă în necunoscut. Iată noi lucrul acesta încercăm să-l facem, poate mai stângaci, poate mai reușit. Rămâne la discreția Dumneavoastră să-l vedeți.  Noi vă propunem să vedeți un destin de cercetător, de om care nu trăiește în zadar și lase urme pentru generațiile care vin”, a spus dr. Andrei Dumbrăveanu.            

Bine ați venit 80! a spus acad. Alexandru Roșca apreciatului coleg și drag vecin de grădină. Pe lângă toate apelativele, metaforele și Academicianul a constat o mare rămânere în urmă în ceea ce privește înfățișarea fizică și a stării de spirit de vârsta pe care o celebrează prof. Valentin Celac. „Aș dori ca această discrepanță dintre exterior și vârstă să continue și în următoarele decenii și să nu mai coincidă aceste două momente niciodată”, spus acad. Roșca, dorindu-i colegului mulți ani, multe succese și toate cele bune.

„Dragă dl profesor Celac, îmi face o plăcere să fiu alături de colectivul dumneavoastră în această zi jubiliară, când pământul face a 80-a rotație în jurul Soarelui și anunță că dl Celac împlinește 80 de ani. Este foarte important că, cu aceste rotații ale pământului și cu această vârstă pe parcurs ați avut grijă să adunați și rezultate palpabile, foarte bune și este o mândrie să vii în fața colectivului cu aceste rezultate”, a menționat acad. Tudor Lupașcu. Academicianul a exprimat, totodată, onoarea și plăcerea de a participa mai mulți ani împreună cu dl Celac la diferite expoziții internaționale de inventică, unde profesorul Celac, cu mult talent și abnegație lămurea juriului despre rezultatele obținute și însemnătatea acestora. Iar de vreo 30 de ani are marea fericire de a fi vecini să fie vecini, remarcând că și grădina dumnealui este un lot experimental, unde are de toate - năut, bob, arahide etc. „Deci, dacă nu-l găsiți la institut, să știți că se află la grădină și tot face cercetări”, a spus savantul, dorindu-i omagiatului sănătate gânduri împlinite.
 
Cu urări de sănătate și de mulți ani a fost și colegii din Laboratorul Genetica aplicată din cadrul Institutului, unde activează dr.hab. Valentin Celac. Cuvintele de felicitare au fost adresate de șefa Laboratorului, dr.hab., prof. Galina Lupașcu. „Astăzi este ziua de naștere a dlui Valentin Celac, o zi aniversară, o zi luminoasă pentru institutul nostru, pentru laborator și pentru dumnealui. Eu aș zice că generația dr.hab. Celac este un exponent ilustru al generației, al generației de copii ai războiului, copii ai foametei, care au știut să supraviețuiască. A trecut printr-o selecție naturală dură și atunci selecția naturală se reducea nu doar la supraviețuirea fizică, dar și la supraviețuirea psihologică. Probabil, pe fundalul particularităților genetice pe care le-a moștenit și poate în virtutea realităților existente a știut să se călească, să facă un spirit foarte puternic care l-a mobilizat și l-a făcut să răzbată în viață, să ajungă la mari realizări științifice”, a spus șefa de laborator.

Cuvinte calde de felicitare și urări de bine i-au adresat și dr. hab., Bujoreanu Nicolae, președintele Organizației Sindicale a Institutului, prof. Vasile Grati, de la Universitatea de Stat din Tiraspol, precum și colegii de la Grădina Botanică, instituție care a marcat destinul prin cercetare al prof. Valentin Celac.
 
La rândul său, omagiatul a ținut să mulțumească tuturor celor care au rupt din timpul lor prețios și au venit să-i întregească sentimentul că cele 80 de anotimpuri nu le-a trăit în zadar. A mulțumit, în primul rând, colectivului său, care l-au omagiat atât de frumos, a mulțumit colegilor și prietenilor săi de-o viața care și la acest frumos popas al vieții sale sunt împreună. Le-a dorit tuturor sănătate, fericire și speranțe de viitor.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM