A fost lansată cartea „Istorie și Cultură. In Honorem academician Andrei Eșanu”

2019-04-19
 

 Acad. Andrei Eșanu: „Desigur, cartea a devenit atât de necesară, chiar din primii ani de copilărie, devenind ca aerul, ca elementarul pentru existență, încât am devenit și eu o carte și interesul pentru carte nu slăbește nici până astăzi. Pe unde nu mă duc și călătoresc,vin numaidecât cu 10-15 cărți”.

La Biblioteca Științifică „Andrei Lupan” (Institut) a fost lansată cartea „Istorie și Cultură. In Honorem academician Andrei Eșanu”. Editor: Constantin Manolache. Coordonatori: dr. hab. Gheorghe Cojocaru, dr. hab. Igor Cereteu. Chișinău, 2018.
 
În debutul evenimentului de lansare, dr.hab. Constantin Manolache, directorul Bibliotecii Științifice „Andrei Lupan” (Institut), editorul lucrării, dar și moderatorul evenimentului a subliniat că lansarea volumului respectiv este o activitate care se înscrie în suita de manifestări de celebrare a aniversării a 70-a a distinsului academician Andrei Eșanu. „Astăzi avem un prilej deosebit, vom lansa cartea aniversară consacrată dl academician Eșanu, o carte la care s-a lucrat mult, o carte editată și elaborată de către colectivul a două institute de cercetare - Institutul de Istorie și Institutul de Studii Enciclopedice”, a remarcat editorul Manolache, precizând că lucrarea include materiale elaborate de toți cei care-l cunosc, care-i apreciază activitatea și cei care-i studiază opera științifică.
 
„Afirmăm, de obicei, că multe evenimente istorice sunt controversate. Controversate, de fapt, sunt interpretările noastre, iar capacitatea de a descrie evenimentele în mod cât mai obiectiv, având o abordare ştiinţifică, abordare care ar reliefa adevărul istoric, reprezintă o mare artă. Academicianul Andrei Eşanu a însuşit această artă cu brio, desigur că graţie muncii asidue şi consacrării, devenind unul dintre cei mai notorii cercetători ai istoriei medievale a neamului românesc”, a remarcat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, subliniind abordarea enciclopedică în opera ştiinţifică a academicianului Andrei Eşanu care a elucidat multe taine sacre ale evoluţiei culturii şi civilizaţiei medievale din spaţiul românesc. „Domnia sa s-a remarcat prin cercetări de anvergură privind dinastia Cantemireştilor: originea neamului, viaţa şi activitatea celor mai de vază reprezentanţi”, a afirmat academicianul, exprimând certitudinea că pentru acad. Eșanu cercetarea nu este o profesie, ci o pasiune. „Aţi promovat adevărul istoric, valorile naţionale şi universale. V-aţi remarcat nu numai ca om de ştiinţă, dar şi ca organizator al procesului de cercetare, deţinând în decursul anilor şi funcţia de director al Institutului de Istorie”, a punctat președintele AȘM, precizând că majoritatea personalităţilor care au atins culmi importante în cercetare recunosc că succesul se datorează şi susţinerii din partea familiei şi, în primul rând, din partea soţiei. În context, acad. Tighineanu a accentuat că doamna doctor Valentina Eşanu îşi are şi contribuţia sa distinctă la dezvoltarea istoriei iar prezentarea volumului „Marii demnitari ai Ţării Moldovei în domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504), semnat de doamna doctor, demonstrează cu prisosinţă acest lucru.
 
În numele Prezidiului AȘM, la inițiativa Secției Științe Sociale, Economice Umanistice și Arte, acad. Andrei Eșanu i-a fost conferită Medalia „Nicolae Milescu-Spătarul”, iar dr. Valentina Eșanu - Diploma „Meritul Academic”, pentru succese remarcabile în activitatea științifică, contribuția substanțială la studierea problemelor de istorie națională, epoca medievală și modernă, promovarea adevărului istoric, valorilor naționale și universale.      
 
„Sunt nespus de bucuros că am ajuns în ziua când colegul meu Andrei Eșanu cu care colaborez cca 40 de ani și colega Valentina Eșanu, peste 30 de ani, să fie onorați, iar activitatea lor să fie atât de frumos apreciară. Desigur, astăzi îl onorăm pe academicianul Eșanu, lansăm cartea consacrată acestui jubileu de 70 de ani ai săi, dar eu cred că astăzi este și jubileul Valentinei Eșanu, un cuplu exemplar familial și indispensabil științific. Anume activitatea lor împreună a și adus la aceste remarcabile succese”, avea să spună în luarea sa de cuvânt m.c. Demir Dragnev, adresându-le colegilor omagiați felicitări cu urări de sănătate și realizări frumoase mulți ani înainte.       
 
Personalitatea academicianului Andrei Eșanu, istoric, nume de referință în istoriografia românească și cea universală, savant, care pe parcursul a cinci decenii, a demonstrat cu sârg vocația cercetării, ce îmbracă forma pasiunii, subordonate servirii supreme a adevărului istoric, a fost evocată de dr.hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie. „Universalismul formației științifice a lui Andrei Eșanu, tenacitatea și disciplina de cercetare l-au ajutat să facă asociații și paralelisme istorice, să emită în cercetările sale idei menite să lumineze probleme, fenomene sau chiar întregi perioade istorice învăluite în umbră”, a menționat directorul, făcând o incursiune în întreaga operă istorică a savantului Eșanu, care cuprinde peste 400 de publicații științifice, inclusiv 40 de studii monografice editate în Republica Moldova, România, Rusia și Franța, acad. Andrei Eșanu abordând un spectru larg de probleme de istoria culturii și civilizației românești. Dl Cojocaru a remarcat că în onoarea omagiatului, Institutul a inițiat acest volum care reunește cercetări de amploare, contribuții din varii sectoare ale istoriei medievale, moderne și contemporane. Acestea, precizează istoricul, pun în lumină amplitudinea vieții sale științifice pe tărâmul istoriografiei noastre naționale, iar autorii sunt fericiți să-și exprime profundele lor sentimente de recunoștință și de prețuire față de Profesorul Andrei Eșanu, Cercetătorul, Istoricul și Omul Andrei Eșanu. Ajuns la acest popas aniversar, în numele colegilor de la Institutul de Istorie, directorul Cojocaru i-a dorit acad. Eșanu ani mulți, în deplină sănătate alături de cei dragi, putere necesară pentru a împlini proiectele sale de mare însemnătate pentru progresul științei istorice. (Evocare, text, integral).
 
În intervenția sa, acad. Mihai Cimpoi a exprimat recunoștința acad. Andrei Eșanu și dnei dr. Valentina Eșanu pentru tot ce fac în istoriografia noastră națională și universală, considerând foarte potrivită acea spusă a lui Eminescu din Epigonii că „Negruzzi șterge colbul de pe cronice bătrâne”. „Deci ceea ce faceți și vi se potrivește această metaforă a lui Eminescu, ștergeți colbul de pe cronice bătrâne și ne dați adevărul curat. Așa aș interpreta eu, adevărul adevărat absolut curat”, a spus acad. Cimpoi, dorindu-le și în continuare să facă aceste acte generoase de istoriografie și de ajutor colegial de care dau dovadă, la care a alăturat și un buchet de crizanteme. 
 
„Academicianul Andrei Eșanu nu cred că are nevoie de o prezentare specială, așa cum personalitatea sa este foarte bine cunoscută de lumea savantă din țară și din străinătate. Este un adevărat om de știință, animat permanent de dorința cunoașterii, Domnia sa și-a dăruit circa o jumătate de secol din viață studierii istoriei în mod deosebit a segmentelor ei, a istoriei culturii și civilizației medievale și moderne din sud estul și estul Europei, de istoria a învățământului, literaturii didactice și răspândirii științei de carte în Moldova în secolele XV-XVIII-lea, precum și de istoria a cărții tipărite și de manuscrise”, a remarcat în discursul său dr.hab., prof. Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural.
 
„Eu vreau să vă vorbesc despre o calitate pe care o are această familie, Valentina și Andrei Eșanu, mult stimații mei prieteni, cu care soarta ne-a apropiat în 1994 și mă bucur să cunosc această frumoasă familie cu care am fost și rămânem prieteni pe mulți ani înainte și aici eu vorbesc de calitatea de a fi prieten cu cineva în cele mai grele timpuri și bune și rele, lucruri foarte frumoase”, a menționat acad. Valeriu Pasat în intervenția sa. Exprimând cuvinte de gratitudine, academicianul a ținut să precizeze că atunci când a apărut primul său volum de culegeri de documente referitor la regresiile staliniste din Moldova Sovietică, anume academicianul Eșanu a fost cel care a lansat prima recenzie în spațiul nostru din RM. „În 1994 m-a încurajat și mai departe să scriu, să creez așa cum văd eu lucrurile. Nu o să fac analiză lucrărilor sale, fiindcă nu sunt specialist în problematica dată. Vreau să doresc acestui cuplu frumos, sănătate, fericire, bucurii în viață de la copii, de la nepoți. Mă mândresc și vă doresc încă o dată toate cele bune. Succese și la mulți ani familiei Eșanu”, a mai spus academicianul.
 
„Marele Schiller a spus cândva, încă la sfârșitul secolului al XVIII-lea: „Viața este scurta. Arta este lungă”. Racordând acest gând la întâlnirea de astăzi ne asumăm dreptul a spune că: „Viața este scurtă. Opera este lungă, este mare, este veșnică”, ori, ne-am dori să fie veșnică. Asistăm astăzi la lansarea unor lucrări care s-au impus plenar în tezaurul culturii noastre românești și a culturii universale și, parafrazând, s-au înscris în veșnicie. În linii mari: prezentarea unei lucrări este un fel de fundă, o panglică, dacă vreți, o împachetare frumoasă a ceva ce este înăuntru, a conținutului trudit nu o singură zi și nu o singură noapte, ci în mii de zile și mii de nopți. Este panglica întregii activități a autorului, a autorilor într-un anumit domeniu sau tematică”, a menționat în luarea sa de cuvânt, dr. conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretar științific al Institutului de Istorie. Cercetătoarea subliniază că volumul vine sa mulțumească acad. Eșanu pentru efortul său de a crea o școală istorică, iar autorii studiilor înserate în volum sunt cei care apreciază, admiră sau au luat învățăminte din opera științifică a academicianului Andrei Eșanu. Rezumând, dr. Corlăteanu-Granciuc a adresat cuvinte de felicitare celor doi învățători, numindu-i „învățători în domeniul cercetării”. „Andrei și Valentina Eșanu sunt doi creatori, sunt ziditori, în sensul deplin al cuvântului: de cărți, de idei, de tineri istorici care devin istorici consacrați, de structuri, de oameni și de colective. Sunt doi harnici, sunt doi inimoși, iubitori de oameni și de carte”, a punctat secretarul științific, mulțumind editorului, coordonatorilor și tuturor celor care au stat la temelia apariției acestui volum pentru osteneala lor.
 
La rândul său, acad. Andrei Eșanu a mărturisit că această muncă durează de mulți ani și a început chiar de când a deschis ochii spre lume. „De copil mic, am început a umbla la bibliotecă, chiar din clasa I și vedeți azi mă găsiți tot în bibliotecă. Alte drumuri eu nu prea am, la bibliotecă, arhivă, institut, Academie și la manifestări culturale și științifice. Desigur, cartea a devenit atât de necesară, chiar din primii ani de copilărie, devenind ca aerul, ca elementarul pentru existență, încât am devenit și eu o carte și interesul pentru carte nu slăbește nici până astăzi, pe unde nu mă duc și călătoresc, din călătorii vin numaidecât cu 10-15 cărți”, a menționat acad. Eșanu.
 
În cadrul manifestării a fost vernisată expoziția de lucrări ale omagiatului „Andrei Eșanu la 70 de ani” și au fost prezentate volumele „Lumina cărții la români” de Andrei Eșanu și Valentina Eșanu și „Marii demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare” de Valentina Eșanu.
 
Opera istorică a academicianului Andrei Eșanu cuprinde peste 400 de publicații științifice, inclusiv 40 de studii monografice editate în Republica Moldova, România, Rusia și Franța, în care autorul abordează un spectru larg de probleme de istoria culturii și civilizației românești.  A participat, cu rapoarte în plen și comunicări științifice, la peste 200 de conferințe și alte reuniuni academice din Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina, Polonia, Turcia, Germania, Belgia, Franța etc. Recunoașterea valorii operei științifice și didactice a istoricului Andrei Eșanu își găsește expresia nu numai în recenzarea elogioasă în spațiul românesc și în străinătate a lucrărilor sale, ci și în alegerea sa ca membru corespondent al AȘM (1992), apoi ca membru titular (2007), iar în 2011 este ales membru de onoare al Academiei Române. Activitatea sa multilaterală, inclusiv cea extra-curriculară, continuă până în prezent cu aceeași intensitate ca și la intersecția anilor ̛ 80 –̛ 90 ai secolului trecut, devenind tot mai diversificată și mai consistentă. În centrul atenției sale se află în continuare instruirea cadrelor științifice. Experiența acumulată este transmisă discipolilor din postura sa de conducător de doctorat atât masteranzilor și doctoranzilor, cât și competitorilor la titlul de doctor habilitat. 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM