3000 de melodii – într-un CD

2008-04-17

Un eveniment remarcabil ştiinţific şi cultural a avut loc în cadrul recentei Conferinţe de la Academia de Ştiinţe a Moldovei cu genericul „Slova şi muzica populară – componentă culturală a proceselor civilizatoare”. Profesorul universitar şi compozitorul Constantin Rusnac, secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a lansat în calitate de alcătuitor un CD, întitulat „Folclor muzical instrumental românesc de pretutindeni” , avînd imprimate 3000 de melodii. Conform celor relatate de autor, în condiţiile tehnologice de astăzi, o parte impunătoare din cultura unui popor poate fi plasată într-un singur CD.

Proiectul editorial a fost iniţiat de Anatol Vidraşcu, directorul general al Grupului editorial „Litera”, şi susţinut de Comisia Naţională a Republicii Moldova pentru UNESCO, Biroul Regional UNESCO din Moscova şi Institutul Cultural European. CD-ul reprezintă o primă încercare de a familiariza iubitorii de muzică populară, dar şi profesioniştii, elevii şi studenţii instituţiilor de învăţămînt artistic, cercetătorii creaţiei populare cu neasemuita bogăţie a folclorului nostru instrumental din Republica Moldova, România, Ucraina, Rusia şi din alte state.

Primul CD dintr-o preconizată colecţie de folclor cuprinde 3000 de creaţii (notate pe portativ) din 29 de culegeri folclorice, editate în timpuri diferite în România şi Republica Moldova, şi este destul de variat. Bunăoară, la compartimentul Doine găsim imprimate aproape toate variaţiile acestui gen muzical: doina bacilor, doina bătrînilor, doina dorului, doina primăverii, doina oilor, doina ciobanului, doina veche, doina moldovenească, doina oltenească, doina de plai, doina pe valea cîinelui, doina - spune mîndra adevărat etc.

Majoritatea ediţiilor de culegeri folclorice au devenit deja rarităţi bibliografice, fapt ce îngreunează vădit accesul la ele. Pentru a înlesni găsirea creaţiilor solicitate, acestea sunt clasificate în CD după mai multe criterii: în ordine alfabetică, după genuri, culegerile din care au fost extrase, zonele din care au fost culese, modul de interpretare (instrumentele muzicale), fiecare compartiment avînd o mapă aparte. De exemplu, Jocuri, Ardeleana, Bătute, Brîuri, Bulgăreasca, Cadineasca, Hore, Hostrăpăţuri, Învîrtite, Marşuri, Polca, Şaier, Roata etc. Despre toate aceste detalii a informat asistenţa profesorul Constantin Rusnac.

Totodată, alcătuitorul CD-lui a specificat că la fiecare piesă sunt indicate numele şi vîrsta informatorului, modul de interpretare, anul şi localitatea unde a fost înregistrată, culegerea de unde a fost extrasă, autorul, localitatea, editura, precum şi anul ediţiei, ceea ce corespunde tuturor rigorilor ştiinţifice.

CD-ul „Folclor mizical instrumental românesc de pretutindeni” a fost editat pentru început în 1000 de exemplare, care în curînd va putea fi găsit la librăriile „Litera” din Republica Moldova şi România.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.